Fem myter om investering

Kvinde sidder i vindueskarm og kigger på sin computer

Er mænd bedre investorer end kvinder? Er passive fonde bedre end aktive? Og er risiko din ven eller fjende? Investor Insights ser nærmere på fem myter om investering.

 

1. Vælg altid investeringer med de laveste omkostninger

Det kan være fristende at vælge den investeringsform med de laveste omkostninger. Men før du falder for fristelsen, bør du kigge på hvad det er, du får for pengene. Er det betalingen for at sammensætte en god portefølje og løbende tilpasse porteføljen til markedsforholdene? Så kan det være en dyr besparelse, som potentielt kan gøre dit afkast lavere. Kort sagt kan du ikke nødvendigvis forvente det samme afkast, hvis du skærer i omkostningerne. Men hav altid en sund holdning til, om omkostningerne er passende i forhold til det, du får for pengene.

2. Det er nemt og billigt at investere på egen hånd

Ja, det er korrekt, og for mange er det også  interessant og underholdende. Men det er ikke en garanti for et godt afkast, at man investerer på egen hånd. Der er mange ting at forholde sig til, når man skal sammensætte en robust, ansvarlig og ambitiøs portefølje. Og mange ting man løbende skal følge op på. Hvordan er en den bedste fordeling mellem forskellige aktivklasser som fx aktier og obligationer? Hvordan fastholder jeg min strategi og undgår at blive grebet af panik i forbindelse med kraftige markedsudsving. (Panik= grådighed eller angst for tab). Hvordan styrer jeg risikoen i min portefølje? Hvordan sikrer jeg, at min portefølje har det niveau af bæredygtighed, som jeg ønsker? Hvilke sektorer og lande skal jeg være investeret i? Hvis du ikke har styr på disse spørgsmål, så kan det blive dyrt og svært at investere selv. Mange vælger derfor at dele porteføljen op, så man selv investerer en mindre del, og får hjælp til strategi og overvågning af den største del af porteføljen.                

3. Passive fonde er bedre end aktive

Det er der forskellige holdninger til. Der er lavet utroligt mange undersøgelser af dette og med mange forskellige resultater. Nogle undersøgelser peger på, at aktive fonde er bedst, mens andre peger på, at passive fonde er bedst. Et synes dog at være sikkert: alle kan ikke slå markedet, og derfor kræver en god aktiv investering, at man finder en god forvalter med en rimelig omkostningsstruktur. Omvendt er man med passive investeringer oftest sikker på at få et lavere afkast end markedet, da man har omkostningerne imod sig. Mange investorer vælger derfor at tilgodese begge verdener og har både passive og aktive investeringer, når de sammensætter porteføljen.   

4. Pas på risikoen

Når du investerer, er det vigtigt at forstå, at risikoen faktisk er din ven. Det er risikoen, der bidrager til, at du har mulighed for at få et afkast på dine investeringer. Du har sikkert hørt sætningen: 'Jo større risiko, jo større afkast.' Og det er ofte sandt. Men kun, hvis risikoen er afbalanceret i forhold til din økonomi, dine mål, din tidshorisont og din evne til at holde fast i din investeringsstrategi - også når du oplever, at værdien af dine investeringer falder i en periode. Hvis disse forhold ikke er tilpasset præcist til din investeringsstrategi, kan risikoen faktisk vise sig at være din fjende i stedet for din ven.

5. Mænd er bedre til at investere end kvinder

Mange undersøgelser viser det modsatte. Blandt andet fordi kvinderne handler mindre end mændene, og er bedre til at fastholde den strategi, de har valgt. Til gengæld er mændene bedre at få sat formuen i spil, i stedet for at stå kontant. Mændene har også en generelt højere risikoattitude, hvilket er godt på langsigtede investeringer. Så meget tyder på, at kønnene kunne lære af hinanden, og derved opnå bedre resultater. 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 4 min

Risiko for handelskrig mellem Kina og EU

Hvis EU beslutter sig for at beskytte europæiske virksomheder i konkurrencen med statsstøttede kinesiske virksomheder, kommer Kina næppe til at se passivt til. Risikoen for en handelskrig er derfor reel, vurderer chefstrateg Frederik Engholm.
Investeringsmarkeder | 4 min

Hvad sker der med mine investeringer, hvis der udbryder storkrig?

Mange frygter, at den højspændte geopolitiske situation, verden står i nu, kan eskalere til en større global krig, og som investor overvejer du måske, om den risiko bør påvirke din investeringsstrategi? Vi har spurgt chefstrateg Frederik Engholm.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Solid jobvækst står ikke i vejen for rentenedsættelser

Den amerikanske jobvækst endte på 175.000 i april. Det er pænt under konsensusestimatet på 240.000, og en halvering i forhold til marts måned.