Artikel
Erhverv
|
3 min
Jungle af krav bremser bæredygtige initiativer
Viljen er der, men der er et stykke vej til handling, når det kommer til bæredygtighed og den grønne omstilling i danske virksomheder. Kravene til bæredygtighed føles som en jungle at navigere i, viser ny stor undersøgelse.
Danske virksomheder tror på den grønne omstilling. De tror på, at bæredygtige investeringer giver vækst, og rigtig mange virksomheder arbejder med bæredygtig omstilling i det daglige. Alligevel kender to ud af tre virksomheder ikke ESG-standarden, og kun hver tredje virksomhed har sat klare mål for den bæredygtige omstilling.
Det viser en ny analyse, som Nykredit og analyseinstituttet Norstat har foretaget blandt 500 direktører i danske virksomheder. Analyse tager temperaturen på danske virksomheders opfattelse af bæredygtighed, paratheden til at gøre deres forretning bæredygtig, og hvilke drivers og barrierer de ser i processen.
Mange virksomheder oplever de komplekse krav og den omfattende dokumentation som en jungle at navigere i, og det er medvirkende til, at der er mere vilje end handling, når det kommer til arbejdet med ESG.
Viljen er stor, men dokumentation spænder ben
Nykredits ESG-barometer viser vilje, handling og muligheder i arbejdet med ESG i forskellige brancher. Fælles for dem alle er, at viljen næsten altid er større end handling og oplevelsen af muligheder, uanset om det handler om miljø, socialt ansvar eller ansvarlig virksomhedsdrift.
”Det er virkelig positivt at se, at så mange virksomheder har viljen til at gøre noget. Det er et vigtigt første skridt,” siger Henrik Rasmussen, der er bankdirektør i Nykredit.
Et andet fællestræk er, at arbejdet med ansvarlig virksomhedsdrift scorer markant højere på både vilje, handling og mulighed end arbejdet med miljø og social ansvarlighed.
”Mange virksomheder oplever, at det er nemmere at arbejde med virksomhedsledelse, da driften af virksomheden er noget, de selv både har indgående kendskab til og kontrol over. Det kan være sværere at navigere i krav og dokumentation i forhold til miljø- og klimaindsatser, og det afspejler sig i undersøgelsen,” siger Henrik Rasmussen.
To brancher rykker fra
Transportbranchen er en af de brancher, der skiller sig positivt ud i ESG-barometret. På tværs af brancher scorer transportbranchen højest både i viljen til at bidrage til en bæredygtig omstilling i forhold til klima og miljø og viljen til sikre god selskabsledelse.
”Transportbranchen ved godt, at den har et problem i forhold til klima, og at den i høj grad kan bidrage til løsningen. Der er fx stort fokus på nye brændstofformer og øget kørselseffektivitet, der sænker brændstofforbruget,” siger Henrik Rasmussen.
Læs artiklen: Engagerede medarbejdere har skabt grøn succes hos Frode Laursen
Erhvervsservicebranchen scorer højest på vurderingen af egne kompetencer til både at arbejde med klima og miljø, socialt ansvar og god selskabsledelse.
”Erhvervsservicebranchen dækker bl.a. over advokatvirksomheder, reklamebureauer og konsulentvirksomheder, og sammenlignet med landbrug, transport og detailhandlen er det måske ikke den branche, der i det store regnskab kan rykke mest ved de globale udfordringer på klimaområdet. Til gengæld kan de spille en stor rolle i forhold til social ansvarlighed og ansvarlig virksomhedsdrift,” siger Henrik Rasmussen.