Energirenovering

Jette og Michael har energirenoveret huset fra top til tå: ”Vores hus er fantastisk billigt at bo i nu”

Jette og Michael fik nok af brændeovn, dyre el-paneler og dårlig isolering i deres hus fra 1987. En stor energirenovering har skåret energiudgifterne kraftigt ned, men vigtigst af alt gjort huset langt mere behageligt at bo i.

Op af sengen og på med den uldne sweater og de tykke sokker. Sko og jakke på og så ud efter brænde i brændestakken og ind og få fyret op i brændeovnen. Og bagefter er det tid til at tørre den indvendige fugt væk fra bunden af alle vinduerne.

Det var den så godt som faste morgenrutine, der fulgte med, da Jette og Michael Lindemose i 2004 overtog deres nuværende hus i Dalby på den sydlige del af Sjælland.

”Huset havde brændeovn og el-paneler som opvarmningsform, da vi overtog huset. Men fordi el-panelerne er forholdsvis dyre at bruge, så brugte vi brændeovnen rigtig meget,” fortæller Michael Lindemose, der er 47 år og til daglig arbejder som skiltemaler.

”Brændeovnen giver bare en meget ustabil opvarmning, og vi skulle hente brænde og tænde op morgen, middag og aften i en stor del af året,” supplerer Jette Lindemose, 44 år, der også er skiltemaler.

Prøv vores nemme varmekildeberegner og se, hvad du kan spare ved at skifte varmekilde.

Kold luft på værelserne

Parrets udfordringer med huset fra 1987 stoppede ikke ved brændeovnen og de dyre el-paneler.

For at få varmen fra brændeovnen fordelt rundt i huset var der et fordelingsanlæg, der suger den varme luft fra området omkring brændeovnen ud og via rør på loftet fordeler luften ud i værelserne på huset gennem ventilationskanaler.

”Der var bare det problem, at rørene på loftet ikke var ordentligt isolerede, så luften nåede at blive kold, før den kom hen til de bagerste værelser,” fortæller Michael Lindemose.

Vores tre bedste råd

  • 1. Få rådgivning

    Brug fagfolk til at vurdere de rette løsninger for netop jeres hus og få professionelle til at udføre løsningerne, så I kan være trygge ved resultatet

  • hus og sol i blå
    2. Tjek isoleringen

    Efterisolering af f.eks. hulmure og lofter er en yderst vigtig faktor i forhold til energioptimering af huset.

  • mønter
    3. Tænk langsigtet

    Det koster penge at energirenovere, men det belønner sig måned efter måned, de næste mange år.

Isolering, solceller og varmepumpe

Da familien over årene også blev udvidet med to døtre, stod det efterhånden klart, at der skulle gøres noget ved indeklimaet, opvarmningen og de høje energiudgifter.

”Især da pigerne skulle til at gå hjem fra skole selv, ville vi ikke have, at de selv skulle tænde op i brændeovnen for at få varmen,” pointerer Jette Lindemose.

Det blev starten på en årrække med løbende energiforbedringer. De startede med hulmursisolering og at få efterisoleret loftet. Siden har parret også udskiftet alle døre og vinduer til tre lags energiruder, fået solceller på taget og endelig også installeret en varmepumpe.

”Vi har selv efterisoleret loftet, men ellers fået professionelle til at gøre resten. Det har været rigtig rart, både fordi de har kunnet rådgive os om de rigtige løsninger, men også fordi vi bare kunne have vores almindelige hverdag imens,” siger Jette Lindemose og uddyber:

”Vi har kunnet køre afsted på arbejde, og når vi kom hjem, var der eksempelvis sat tre nye vinduer og dagen efter tre mere osv. ”

Markant bedre indeklima

I alt har energirenoveringen kostet 280.000 kr., som først og fremmest har givet et mærkbart løft af hverdagen for familien fra Dalby.

”Indeklimaet er blevet markant bedre, efter vi har fået varmepumpen. Der er en stabil, behagelig temperatur i huset hele året rundt. Det er en komfort, vi ikke kan forestille os at leve uden i dag,” fortæller Jette Lindemose.

”Vi har stadig brændeovnen, men hvis vi bruger den, er det kun for hyggens skyld,” siger Michael Lindemose.

Opvarmning med strøm fra solcellerne

Et mere behageligt indeklima er ikke den eneste forbedring, investeringerne har ført med sig.

Udgifterne til brænde er stort set væk, mens solcellerne har sørget for, at familiens samlede strømforbrug er barberet ned til omkring en tredjedel af, hvad det var før. Og strømmen går bl.a. til at drive den energieffektive varmepumpe.

”Fordi vi har solcellerne, kan vi holde vores hus kørende med varme, varmt vand og strøm for ca. 9.000-10.000 kr. om året. Så vores hus er fantastisk dejligt billigt at bo i nu,” konstaterer Michael Lindemose.

Kom godt videre

Bor du selv i et ældre, fritliggende parcelhus, så kan du prøve vores nemme energiberegner og tjekke, hvor du kan spare penge ved at energioptimere.  Vil du høre mere om dine finansieringsmuligheder, er du også meget velkommen til at kontakte os ved at udfylde vores kontaktformular - så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Webinar: Kom godt i gang med at energirenovere boligen

Vil du i gang med at energirenovere din bolig? Så se eller gense vores webinar, hvor vi hjælper dig godt fra start.

Her kommer vi bl.a. ind på, hvilke forbedringsmuligheder der typisk gemmer sig i danske boliger, og hvordan du kan finansiere din energiforbedring.

Vælg en grønnere løsning

Beregn energimærke

Du kan også bruge Energiberegneren til at regne på husets energimærke – også selvom dit hus ikke har et energimærke i forvejen. Energimærket er en slags varedeklaration, der fortæller noget om husets evne til bl.a. at holde på varmen. Det kan være en fordel for dig, at dit hus har et energimærke. Hvis du fx vil søge offentligt tilskud til at energirenovere dit hus, er det nemlig et krav, at dit hus har et energimærke.