Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 4 min

Trumps told koster vækst - markederne tilpasser sig ny virkelighed

Toldforhøjelserne fra Trump er så voldsomme, at de, hvis de bliver opretholdt, vil ramme væksten især i USA men også resten af verden hårdt. Derfor er en betydelig tilpasning i aktiekurserne fair, mener chefstrateg Frederik Engholm.

”Vores bedste gæt er, at amerikansk vækst som følge af toldforhøjelserne vil ligge 1-2 procentpoint lavere, end hvis vi havde været forhøjelserne foruden”, siger Frederik Engholm, men tilføjer, at usikkerheden om den slags estimater er ”meget, meget stor” – og endnu større, når det drejer sig om meget voldsomme ændringer i eksisterende politik.

”Desuden er der stadig usikkerhed om, hvordan USA vil forholde sig til medicinalproduktioner, chips og til handlen med Mexico og Canada. Vi afventer også stadig at finde ud af, hvordan den resterende verden vil svare igen på USA's tiltag. Kina har svaret hårdt igen, men EU har endnu ikke bekendt kulør”, siger Frederik Engholm.

USA rammest hårdest

Det er ikke kun USA’s økonomi, som rammes, men fordi USA står med mange handelskonflikter, mens de fleste andre lande kun skal i handelskrig med USA, så rammes USA i mange tilfælde hårdest. Men også i Europa og i Kina vil toldforhøjelserne trække markant ned i væksten. Toldforhøjelserne er dog ikke det eneste, der påvirker USA's  økonomi, siger Frederik Engholm.

”Mange andre forhold er medvirkende til at bestemme, hvordan det går i økonomien. Det gælder fx sidste års rentenedsættelser og evt. nye rentenedsættelser. Det gælder nedskæringer fra Elon Musks Department of Government Efficiency. Og ikke mindst så har den dynamik, som var i økonomien, inden Trump trådt til, stor betydning for udviklingen”.    

Men toldforhøjelserne udgør et markant negativt chok til global økonomi, siger Frederik Engholm.

”USA’s økonomi risikerer at blive sat helt i stå. Og det er en stor ændring i forhold til de forventninger, som var til væksten for bare en måned siden. Da var forventningen til væksten i USA 2%, mens estimater nu bevæger sig nedad hos de fleste, og de ligger i dag tættere på 0% end 1% vækst. De estimater er meget usikre. Men en så slem forværring af vækstbilledet betyder også markant ringere udsigter for indtjeningen. Indtjeningsudviklingen i USA ender måske 10-20% værre end forventet ved årets start. Dertil kommer tilpasningsomkostninger i virksomheder, som skal omstille sig et globalt system med højere grad af murer mellem forskellige markeder”.

Mistillid i markederne til Trumps administration

Tilbage står også mistilliden i markederne til Trump-administrationen. Hvis Trumps regering kan finde på det her, hvad kan den så ellers finde på? Det vil afspejle sig i en højere usikkerhedspræmie eller risikopræmie i aktiemarkederne, mener Frederik Engholm.           

”Med de seneste dages kursfald bør markederne i store træk have tilpasset sig den nye virkelighed. Fordi verden er ændret, så venter vi ikke, at det tabte hurtigt vindes tilbage på kort sigt. Det kræver, at Trump helt fortryder sin kurs. Men med de store fald, som vi allerede har set, så mener vi også efterhånden, at den nye virkelighed begynder at være afspejlet i markederne. Det kan bane vejen for nogen stabilisering i kurserne inden længe”, siger Frederik Engholm.

Udsvingene, som afspejler den store usikkerhed, går nok ikke væk med det samme, siger Frederik Engholm.

”En eventuel stabilisering vil ganske givet være med store daglige udsving i begge retninger. Rolige markeder ser vi ikke lige om hjørnet”.  

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler