
Trumps handelskrig vil svække global vækst mærkbart
Onsdag d. 2. april oprandt Trumps såkaldte ”liberation day”, hvor en importtold på min. 10% på al import samt gengældelsestold på ca. 20-25% på fx EU, Japan, Korea, Indien blev annonceret. Niveauet er langt højere end ventet, og vil svække den globale vækst mærkbart.

Toldsatserne har til hensigt at udligne forskelle i handelsbarriere mellem USA og andre lande, og er udelukkende sat ud fra, hvor store handelsunderskud USA har mod hvert land. Der blev således annonceret følgende gengældelsestoldsatser på en række lande, som udgør USA’s største handelspartnere.
▪ EU (behandles heldigvis samlet) 20%
▪ Japan 24%
▪ Indien 26%
▪ UK 10%
▪ Sydkorea 25%
▪ Taiwan 32%
▪ Vietnam 46%
▪ Brasilien 10%
▪ Kina (muligvis oveni de 20pp som er indført) 34%
Samtidig fastsættes en basistold på 10%.
Trump annoncerede desuden told på 25% på bilimport i USA - med undtagelser for Canada og Mexico, som heller ikke er en del af gengældelsestolden.
Modsvar på vej
EU har lanceret princippet om ”swift & proportionate”, som allerede blev taget i brug ved lanceringen af toldforhøjelser på stål og aluminium i februar. Princippet lover proportionale modsvar på toldforhøjelserne, som skal annonceres relativt hurtigt. Desuden er der forlydender om, at EU vil gå efter at ramme amerikanske tech-virksomheder.
”Det er uklart, hvor stort et rum for forhandling, der eksisterer for de enkelte lande. Trump slog i sin gennemgang kraftigt på argumentet om at skaffe mere produktion til USA, og i den forbindelse er intentionen måske blot at skærme amerikansk industri. Er det tilfældet, så hjælper forhandling jo ikke meget”.
Stor usikkerhed om de endelige effekter
Hvis de amerikanske toldsatser forbliver i det nuværende niveau, så er der ingen tvivl om, at det vil være et hårdt slag til væksten - både i USA og for handelspartnere, vurderer Frederik Engholm. Effekterne i forhold til vækst og inflation vil være forskellige på kort og længere sigt og vil afhænge af en række ting, herunder hvor kraftigt der gengældelses, og hvor meget valutakurserne tilpasser sig.
”Udfaldsrummet er meget bredt, og der er stor usikkerhed om de endelige effekter. Vi vurderer, at vi kan se et negativt stød til amerikansk vækst på 1-2 procentpoint - afhængigt af de endelige detaljer, undtagelser og graden af gengældelse. For USA’s handelsmodparter er der store variationer – ikke mindst som følge af forskel i, hvor afhængig man er af handel med USA. For EU forventer vi et negativt stød til BNP i omegnen af 0,5%-1%, men estimaterne er som sagt forbundet med stor usikkerhed”, siger Frederik Engholm, der fortsat forventer rentenedsættelser i løbet af 2025.
Kraftigt forhøjet risiko for aktieuro
Risikoen for mere vedvarende aktieuro i den kommende tid er kraftigt forhøjet, siger Frederik Engholm.
”VI kommer til at se en periode hvor nøgletallene forværres som reaktion på den nye politiske virkelighed, og det vil give mere usikkerhed hos investorerne og større udsving i markederne. Det skal man være bevidst om som investor. Vi har ikke justeret yderigere i porteføljer og anbefalinger, men har over de foregående uger lidt skruet ned for risikoen. Afhængigt af politiske signaler og markedsudviklingen, så kan det være vi ser anledning til at justere vores anbefalinger yderligere den kommende tid”, siger Frederik Engholm.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.
Relaterede Artikler

Aktier: Ny sektorstrategi fra Nykredit Markets

ECB sænker renten – usikkerhed om det videre forløb
