Cheføkonom om handelskrig: Konsekvenserne for dansk økonomi er overskuelige
Trump har gjort alvor af sine trusler om told på Mexico, Canada og Kina, og Europa skal nok forberede sig på noget lignende. Men selvom en handelskrig ventes at have betydning for dansk økonomi, så er konsekvenserne af en generel told overskuelige. Men told specifikt målrettet danske interesser kan få markedsbetydning.
Hvis nogen var i tvivl om, hvorvidt Donald Trumps toldtrusler var tomme ord, så har weekenden gjort det soleklart, at det ikke er tilfældet. Og Trump har da også så sent som hen over natten truet med told på europæiske varer – og tidligere specifikt danske varer, hvis ikke Danmark sælger Grønland til USA. Konsekvenserne for dansk økonomi er dog overskuelige, siger Palle Sørensen.
”Selvom en amerikansk-europæisk handelskrig ventes at have signifikant betydning i en lille åben økonomi som den danske, så er konsekvenserne af en generel told på niveau med det, som Trump tidligere har barslet med, overskuelige. De fleste estimater indikerer, at den type tiltag vil tynge væksten de kommende år, men fordi udsigterne for dansk økonomi i øvrigt er bundsolide, så er det ikke noget, der for alvor truer fremgangen i dansk økonomi”, siger Palle Sørensen.
I øjeblikket er det forventningen, at de igangværende og kommende handelskrige vil koste i omegnen af 0,7 procentpoint af væksten. Det skyldes både direkte effekter på eksporten som følge af tolden, men også afledte effekter gennem lavere aktivitet på vigtige eksportmarkeder, herunder ikke mindst USA, der er Danmarks vigtigste eksportmarked. Dermed lander den gennemsnitlige årlige vækst i BNP i 2026 på 1,3%. Ikke prangende - men heller ikke bekymrende.
Mere alvorlige halescenarier truer
Det eksisterer dog også mere alvorlige halescenarier. Ikke mindst, hvis Trump gør alvor af sine trusler om at ramme Danmarks økonomisk, fordi den danske regering er afvisende over for at sælge Grønland til amerikanerne.
”Umiddelbart virker situationen omkring Grønland meget fastlåst. Den danske regering har et meget lille spillerum. Som det er nævnt flere gange, er Grønland grønlændernes og altså ikke noget, som Danmark bare kan sælge. Og blot fordi vi gjorde det med De Vestindiske Øer, så hører den type politik fortiden til. Det er der fuld opbakning til i EU. Den danske regering vil derfor formentlig bero sig på øget samarbejde med amerikanerne omkring Grønland, og herunder ikke mindst omkring de sikkerhedspolitiske spørgsmål, der relaterer sig til Arktis. Trump kan også vælge generelle toldsatser, der er markant højere end de 10%, som han tidligere har nævnt. Hæves det generelle toldniveau, så kan konsekvenserne bliver større de kommende år”, siger Palle Sørensen.
Trump kan godt ramme danske interesser, hvis han vel at mærke vil. Og rettes frustrationen mod det danske guldæg, medicinalsektoren, så kan vi godt se ind i et scenarie, hvor det har markedsbetydning.
”Helt generelt er det uhyre sjældent, at specifikke danske forhold for alvor har afgørende betydning for risikoscenarierne for fx dansk realkredit, og i nyere dansk historie skyldes det altid internationale kriser eller udefrakommende faktorer (fx covid-19). Aldrig danske forhold. Blandt andet fordi de offentlige finanser er kernesunde, og danskernes forbrugsadfærd er tilpas konservativ til at undgå særskilt nervøsitet på de finansielle markeder”, siger Palle Sørensen.
Det ændrer dog ikke på, at fx importrestriktioner på dansk diabetes- og fedmemedicin har så betydelige realøkonomiske konsekvenser, at det kan påvirke efterspørgslen efter danske kroner i så stort et omfang, at danske kroner svækkes så betydeligt, at Nationalbanken bliver tvunget til at indsnævre spændet til ECB, lyder vurderingen fra Palle Sørensen.
”I øjeblikket er den danske styringsrente 40bp lavere end i eurozonen. Det afspejler helt simpelt, at dansk eksportsucces i udlandet alt andet lige understøtter efterspørgslen efter danske kroner. Vendes den succes til tilbagegang på grund af målrettede handelspolitiske tiltag fra amerikanernes side, så kan vi forvente et vist svækkelsespres på danske kroner”.
Toldsatserne eller andre handelshindringer skal dog være meget markante, før det for alvor er afgørende, fortæller Palle Sørensen.
”Det skyldes ikke mindst, at den danske eksport til USA stiger voldsomt i øjeblikket. Ikke mindst som konsekvens af medicinalindustriens succes. Og bare for at sætte det i perspektiv, så vokser fx Novo Nordisks omsætning formentlig mere end 20% i forhold til sidste år. Så selv med et hårdt slag fra told eller fx prislofter, så vil omsætningen hurtigt være tilbage på de nuværende niveauer med så høje vækstrater”.
Det anses således som usandsynligt, at handelskrigen vil få en betydelig særskilt effekt på dansk økonomi.
”Vores hovedscenarie er fortsat, at Nationalbanken ikke får behov for spændtilpasninger til ECB (den europæiske centralbank) i prognoseperioden. Det ændrer dog ikke på, at væksten herhjemme formentlig bliver en smule lavere, end den ellers ville have været. Men heldigvis er det formentlig ikke nok til at tvinge dansk økonomi i knæ”, slutter Palle Sørensen.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.