Den typiske kritik af det danske skattesystem er, at det er kompliceret. Men med lagerbeskatningen har vi en metode til at opgøre skatten, som er simpel og nem at gennemskue: Man skal betale skat ud fra forskellen i investeringens værdi ved årets begyndelse og ved årets slutning. Og i modsætning til værdipapirer, der beskattes efter realisationsprincippet, behøver man ikke tage højde for, om man ejer værdipapirer, hvor afkastet skal opgøres efter gennemsnitsprincippet eller FIFO-princippet (”First In, First Out” eller ”først ind, først ud” metoden på dansk).
”Modsat lagerprincippet kræver realisationsprincippet nøjagtige registreringer af køb og salg af værdipapirer for korrekt at beregne gevinster og tab. I dag indberettes det meste automatisk til skattestyrelsen, hvis man handler via en bank eller handelsplatform i Danmark. Dog skal man også være opmærksom på aktieemissioner, salg af tegningsretter, modtagelse af udbytte m.m., kan være vanskelig for Skattestyrelsen at håndtere automatisk, og giver ofte anledning til spørgsmål og frustration hos den private investor, som i sidste ende har ansvaret for, at årsopgørelsen er korrekt”, siger Jeanette Kølbek.
Jeanette Kølbek taler jævnligt med private investorer, der ikke kan overskue at sælge aktier, netop fordi det er vanskeligt at gennemskue, hvilken skattebetaling det udløser ved realisationsbeskatning.
”Det sker typisk, når de har haft aktierne i mange år, og ofte længe før Skattestyrelsen kunne håndtere anskaffelses- og salgskurserne automatisk. Derudover kan det give udfordringer at planlægge aktieindkomsten, for at forblive inden for 27%-beskatningen af aktieindkomst, hvilket kræver en større lommeregner og omhyggelig indregning af fx aktieudbyttet, hvor man kommer til at indregne nettoudbyttet, der indsættes på kontoen, og ikke bruttoudbyttet, som fremgår at udbyttenotaen”, siger Jeanette Kølbek.