Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Investering
Artikel Nykredit Invest | 5 min

Lagerbeskatning – en fast nytårsgæst for investorer

Over de kommende uger opkræves skat af investeringer, der beskattes efter lagerprincippet. Lagerskatten er udskældt, da man årligt beskattes af afkast, man ikke har realiseret - men der er ifølge Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, også fordele ved den.

Nykredit

Har du værdipapirer af den type, der er lagerbeskattet eller i et miljø som er lagerbeskattet? Så kan der være en skatteregning på vej til dig her i januar og februar, som måske kan føles uretfærdig. Det er nemlig sådan, at du ved lagerbeskatning på pensionsordninger og aktiesparekontoen opkræves skat, hvis dine investeringer er steget i værdi det forgange år - også selvom du ikke har solgt ud af værdipapirerne og indkasseret dit afkast. Omvendt får du også fradrag, hvis værdien falder.

Disse investeringer er lagerbeskattede

Sandsynligheden for, at du som investor har værdipapirer, der er lagerbeskattet, er stor. Den populære aktiesparekonto er nemlig lagerbeskattet, og sådan en har knap en halv mio. danskere. Den store fordel ved aktiesparekontoen er, at afkastet kun beskattes med 17 pct. – på et almindeligt depot beskattes afkast med 27 pct. eller 42 pct. For aktiesparekontoen er indskudsloftet 166.200 kroner i 2025. Hvis du skal betale skat, kan du altid indbetale et beløb svarende til skatten, selvom du allerede har nået indskudsloftet.

Har du oprettet en pensionsopsparing i banken, møder du også lagerskatten en gang om året i form af den såkaldte PAL-skat (pensionsafkastskat). Her beskattes du med 15,3% af afkastet og den blev opkrævet for nylig, den 15. januar 2025.

Hvis du ikke har penge på pensionskontoen til at betale PAL-skatten, kan du som udgangspunkt indbetale op til 9.400 kr. på en aldersopsparing, eller 61.200 kr., hvis du er født før 1965. Den fradragsberettigede indskudsgrænse på ratepensionen er 65.500 kr. i 2025.

Har du akkumulerende investeringsfonde og ETF’er i et almindelig investeringsdepot, opgøres disse også efter lagerprincippet. Her opkræves skatten som led i din årsopgørelse for 2024.

Udskældt – men nem at forstå

Lagerskatten er udskældt – og Jeanette Kølbek forstår godt, hvorfor den kan føles uretfærdig.

”Det kan da være irriterende at skulle betale skat af en gevinst, man ikke har fået i hænderne endnu. Og det kan føles lidt uretfærdigt, fordi man jo ikke har draget nogen faktisk fordel af gevinsten. Hvis man har en aktiesparekonto, kan man tilmed i værste fald ende med at betale skat af en gevinst, som man aldrig realiserer, fordi kursen efterfølgende er faldet igen, inden man sælger værdipapiret. Investerer man aldrig via aktiesparekontoen igen, vil det uudnyttede fradrag nemlig gå til spilde, siger Jeanette Kølbek.

Eksempel

Der investeres 100.000 kr. via en aktiesparekonto, og da værdien stiger til 120.000 kr. det første år, skal du betale 17% i skat af det urealiserede afkast på 20.000 kr., hvilket svarer til 3.400 kr. Hvis værdien derefter falder tilbage til 100.000 kr., og du skal sælge, kan du risikere ikke at få gavn af et uudnyttet fradrag, hvis du aldrig investerer via aktiesparekontoen igen. Du har dermed betalt 3.400 kr. i skat, uden at have realiseret en gevinst.

Den typiske kritik af det danske skattesystem er, at det er kompliceret. Men med lagerbeskatningen har vi en metode til at opgøre skatten, som er simpel og nem at gennemskue: Man skal betale skat ud fra forskellen i investeringens værdi ved årets begyndelse og ved årets slutning. Og i modsætning til værdipapirer, der beskattes efter realisationsprincippet, behøver man ikke tage højde for, om man ejer værdipapirer, hvor afkastet skal opgøres efter gennemsnitsprincippet eller FIFO-princippet (”First In, First Out” eller ”først ind, først ud” metoden på dansk).

”Modsat lagerprincippet kræver realisationsprincippet nøjagtige registreringer af køb og salg af værdipapirer for korrekt at beregne gevinster og tab. I dag indberettes det meste automatisk til skattestyrelsen, hvis man handler via en bank eller handelsplatform i Danmark. Dog skal man også være opmærksom på aktieemissioner, salg af tegningsretter, modtagelse af udbytte m.m., kan være vanskelig for Skattestyrelsen at håndtere automatisk, og giver ofte anledning til spørgsmål og frustration hos den private investor, som i sidste ende har ansvaret for, at årsopgørelsen er korrekt”, siger Jeanette Kølbek.

Jeanette Kølbek taler jævnligt med private investorer, der ikke kan overskue at sælge aktier, netop fordi det er vanskeligt at gennemskue, hvilken skattebetaling det udløser ved realisationsbeskatning.

”Det sker typisk, når de har haft aktierne i mange år, og ofte længe før Skattestyrelsen kunne håndtere anskaffelses- og salgskurserne automatisk. Derudover kan det give udfordringer at planlægge aktieindkomsten, for at forblive inden for 27%-beskatningen af aktieindkomst, hvilket kræver en større lommeregner og omhyggelig indregning af fx aktieudbyttet, hvor man kommer til at indregne nettoudbyttet, der indsættes på kontoen, og ikke bruttoudbyttet, som fremgår at udbyttenotaen”, siger Jeanette Kølbek.

Fradrag for kurstab – uden at realisere tabet

En anden positiv note ved lageropgørelsesmetoden er, at den giver fradrag for kurstab uden at skulle realisere tabet. Jeanette Kølbek nævner som eksempel Roskilde Bank. Banken blev erklæret konkurs i 2009, men konkursboet blev først endelig afsluttet i 2024.

Hvis man investerede i Roskilde Bank aktien via en opsparingsform, hvor lageropgørelsesmetoden anvendes, får man løbende fradrag for tab uden at skulle foretage sig noget. Hvis man derimod investerede via en opsparingsform, hvor realisationsmetoden anvendes, skal man realisere aktien for at få fradrag for tabet. Da Roskilde Banks konkursbo først blev endeligt opgjort i 2024, kunne fradraget for tabet ved realisationsmetoden først opnås dette år, medmindre man tidligere solgte aktien til en køber, der var villig til at købe en konkursramt aktie.

Og nu til det praktiske

Har du en aktiesparekonto eller pensionsordning hos Nykredit, sørger vi for at indberette det hele til Skattestyrelsen og indbetaler skatten. Det er nemt. Det er dog op til dig, at sørge for, at der er penge på den konto, der er tilknyttet dit depot, hvorfra skatten trækkes. PAL-skatten blev trukket for nylig, den 15. januar, mens skatten på aktiesparekontoen trækkes den 17. februar. Det er naturligvis op til dig selv, om du sælger ud af dine værdipapirer i aktiesparedepotet for at betale skatten, eller om du betaler skatten af andre penge.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler