Den pæne jobskabelse afspejler til dels, at det stadig går fint fremad i USA - men tallene overdriver styrken i arbejdsmarkedet, lyder det fra chefstrateg Frederik Engholm:
”Vi vurderer, at 50.000-100.000 af stigningen stammer fra, at folk, der ikke arbejdede i oktober pga. strejker eller orkaner, nu er tilbage på arbejdet. Mens vejret havde en negativ effekt på jobvæksten i oktober, så var det ikke tilfældet i november, hvor færre end normalt for årstiden ikke kunne arbejde pga. vejrforhold. Samtidig har normalisering af aktiviteten i flyproduktionen haft en betydelig positiv effekt på beskæftigelsen i november. Produktionsarbejdere trak 44.000 ned i beskæftigelsen i oktober, men stiger med 34.000 i november. Vi havde egentlig ventet en endnu større fremgang”.
De foregående måneder blev revideret op med samlet 56.000, hvor der bl.a. blev tilføjet 24.000 til de sløje tal for oktober, så den samlede jobskabelse for oktober nu ender på 36.000.
Arbejdsløsheden steg fra 4,1% til 4,2%. Den lille stigning kan på marginalen understøtte Federal Reserves appetit på at sænke renten.
”Det går stadig ganske godt i USA. Væksten er solid, beskæftigelsen vokser stødt, men dog er presset taget af arbejdsmarkedet, hvorfor inflationen langsomt kan bevæge sig nedad. Usikkerheden om både inflation og vækst er efter valget af Trump taget til - men vi vurderer, at Federal Reserve kan fortsætte med sænke renterne gennem 1. halvår 2025 – og næste gang allerede 18. december”, siger Frederik Engholm.
De korte amerikanske renter faldt lidt i forbindelse med jobrapporten, og aktiemarkedet sluttede med beskedne stigninger. USD svingede en del frem og tilbage, og sluttede med en lille stigning. Alt i alt meget moderate udsving på en jobrapport, der grundlæggende var inden for den statistiske usikkerhed ift. forventningerne.