*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 6 min

Frygt for recession får aktiemarkederne til at se rødt

Der er sandsynligvis tale om forbigående uro, lyder vurderingen fra chefstrateg Frederik Engholm om de seneste dages ekstraordinært volatile markedsdage, hvor aktiemarkederne overalt har set rødt.

Nykredit

Man skal holde tungen lige i munden, når man disse dage logger på netbanken for at se til aktieporteføljen. Særligt mandag var en ekstraordinært volatil dag på markederne, men også fredag var en urolig dag.

”Voldsomst gik det for sig i Asien. Og hvor det sydkoreanske aktieindeks, Kospi, så det største fald på en enkelt dag siden finanskrisen (-9%), så skal vi helt tilbage til 1987 (dagen efter Black Monday) for at finde et fald i japanske aktier, der modsvarer faldet på 12% i Topix. En stor del af denne bevægelse er dog reverseret her til morgen - fx er stiger de japanske aktieindeks ca. 10%”, siger Frederik Engholm.

Faldene var i USA mindre dramatiske (S&P500/Nasdaq -3/-3,5%) og i ovenstående sammenhæng nærmest udramatiske i Europa (Stoxx600 -2,1%). Endnu billigere slap Kina (CSI300 -1,2%) og en række latinamerikanske lande.

Modsvarende aktiemarkedsudviklingen er statsrenterne i både USA og Tyskland faldet markant i de sidste 1-2 uger.

Bløde amerikanske nøgletal giver vækstfrygt

Den bagvedliggende katalysator er først og fremmest tiltagende vækstfrygt, som i sidste uge fik næring af en række bløde amerikanske nøgletal – herunder fredagens jobrapport, som var svagere end ventet på ethvert parameter (jobskabelse, arbejdsløshed, løn).

Der er dog ifølge Frederik Engholm ingen af de seneste nøgletal, der i sig selv signalerer en amerikansk økonomi i alvorlige problemer.

”Bekymringen fremhæves af nogle at være tempoet i forværringen snarere end niveauerne i nøgletal – men heller ikke den argumentation forekommer særlig robust. De svagere amerikanske nøgletal har samtidig forstærket flere analytikeres forventninger til, både hvor snarlige og hvor kraftige lempelser af renten, vi kan vente os af Federal Reserve. For få uger siden var et par rentenedsættelser mere end hvad markedet anså for sandsynligt inden årets udgang. I løbet af i går inddiskonterede markedet fem lempelser i år – nogle forventede endda en reaktion fra centralbanken allerede i denne uge”, siger Frederik Engholm.

”Markeds-squeeze” er også en faktor

De forhøjede forventninger til lempelser i USA er drivkraft bag en anden udvikling, som også spiller en rolle for den markedsuro, vi oplever, nemlig den voldsomme styrkelse af yennen fx over for dollaren, vi har set over de seneste uger – en bevægelse på over 10% mandag .

”De bevægelser er dels drevet af signalerne fra Bank of Japan, som først signalerede en strammere pengepolitisk kurs, og onsdag i sidste uge eksekverede med en større renteforhøjelse, end markedet havde ventet. Når markedet samtidig skruer op for forventningerne til lempelser hos bl.a. Federal Reserve, så virker de modsatrettede bevægelser i korte renter i de to lande yderligere understøttende for yennen. Og fordi yennen nu som ofte før har været brugt som finansieringsvaluta pga. den store renteforskel til andre valutaer, så har den pludselige styrkelse af valutaen fanget nogle investorer på det gale ben. De har derfor (muligvis nødtvunget) måtte nedlukke positioner, og det kan have påvirket salgspresset på aktivpriser i andre markeder”, siger Frederik Engholm.

Det er ikke Nykredits vurdering, at store institutionelle investorer har meget i klemme i den såkaldte ”squeeze”, der har ramt markedet. Og vi finder heller ikke i underliggende makrodata solide skyts, der understøtter den negative væksthistorie, som nogle i markedet nu omfavner.

”Vi forventer at se en amerikansk økonomi, som er aftaget i fart, men fra et højt udgangspunkt. Tilbagegang ser vi slet ikke. Vi venter derfor, at vækstfølsomme dele af markedet vil rette sig igen, og at prisningen af Federal Reserve ligeledes vil reversere hovedparten af de sidste dages skifte. Styrken i gårsdagens ISM Service understøtter umiddelbart den konklusion”, slutter Frederik Engholm.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
13. august, 2024

Back to school – dit overblik over sommeren 2024

Urolige markeder, blandede nøgletal, blandede signaler fra centralbankerne, fornyet uro i Mellemøsten og drama i amerikansk politik. Nykredits analytikere giver dig her et overblik over sommerens vigtigste begivenheder med betydning for dig som investor.
Artikel Investeringsmarkeder
5. august, 2024

USA: Jobtal giver ny ilt til bekymring om økonomien

Beskæftigelsen i USA steg med 114.000 personer i juli, hvilket er under forventningen på 175.000. Fredagens jobtal gør det kun endnu mere sandsynligt, at rentenedsættelser venter om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
1. august, 2024

USA: Federal Reserve nærmere en rentesænkning

Der blev som ventet ikke annonceret rentenedsættelse ved onsdagens møde i den amerikanske centralbank.