Back to school – dit overblik over sommeren 2024
Urolige markeder, blandede nøgletal, blandede signaler fra centralbankerne, fornyet uro i Mellemøsten og drama i amerikansk politik. Nykredits analytikere giver dig her et overblik over sommerens vigtigste begivenheder med betydning for dig som investor.
Markedsudvikling
Ferieperioden har markedsmæssigt været præget af bekymring. AI-temaet blev tidligt i juli ramt af begyndende tvivl, om hvorvidt de høje forventninger kan indfris. Det ledte til store udsving i særligt Magnifient-7-aktier og Nasdaq. Siden tog vækstbekymringerne til sidst i juli, og det medvirkede i et tyndt marked til en betydelig reprisning, foranlediget af bl.a. Federal Reserve og Bank of Japan, som igen medvirkede til stor stigning i volumen og kraftig repositionering i markedet (fx via afvikling af yen carry trades) med store fald i aktier og i lange renter d. 5. august.
Nøgletal
De økonomiske nøgletal har været blandede. BNP (Q2) overraskede i både USA og eurozonen positivt, men siden har flere nøgletal været til den bløde side. Det gælder fx PMI for eurozonen (indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation), ISM for fremstillingssektoren (amerikanske indkøbschefers syn på fremstillings- og servicesektoren) og beskæftigelse/arbejdsløshed i juli i USA. De amerikanske tal medvirkede til at skabe recessionsfrygt, som blev udløsende for den voldsomme uro, der ramte markederne tidligt i august. Vi vurderer ikke, at der er særlig meget i nøgletallene, der understøtter den grad af bekymring for særligt det amerikanske opsving, som markedsbevægelserne har indikeret.
Pengepolitik
Centralbankerne har sendt blandede signaler. Den Europæiske Centralbank, ECB, holdt i juli kortene tæt til kroppen og sendte ganske få signaler til markedet. I USA var Federal Reserve mere åben og indikerede, at går tingene som ventet, sænkes renten i september. Bank of Japan leverede en lidt højere renteforhøjelse end ventet sidst i juli og medvirkede på den måde til at skabe uro om yennen.
Politik
Politisk har der været gang i den i USA. Både med attentatet på Trump og Bidens tilbagetrækning. Med Kamala Harris’ præsidentkandidatur har demokraternes kampagne fået ny luft. Økonomisk er Harris en tand mere progressiv end Biden.
Mellemøsten har set fornyet uro med nye angreb mellem Israel/Hizbollah/Iran – dog uden særligt aftryk på olieprisen.
Fransk valg gav venstrefløjssejr, men Macron holder tilsyneladende fast i kontrollen.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.