*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Huspriserne stiger – og det bliver de ved med

Den nyeste boligprisprognose er mere positiv end prognosen fra juli. Meget tyder på, at huspriserne vil stige i resten af 2023, og at de vil fortsætte opad stille og roligt de næste to år. Læs mere om forventningerne til boligmarkedet her.

Nykredit

Huspriserne stiger stille og roligt, som de har gjort siden andet kvartal i år. Og den tendens fortsætter.

”Vi forventer ikke længere, at huspriser vil falde over vinteren, men at den nuværende afmålte prisfremgang også vil præge resten af 2023, og at både 2024 og 2025 vil byde på fortsat stigende huspriser på landsplan,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at huspriserne på landsplan vil stige knap 1 procent i det resterende 2023 og yderligere 2,4 procent hen over 2024. Grunden til optimismen skal findes i stabile renter, udsigt til høje lønstigninger og at inflationen nærmer sig et normalt leje.

Se boligprisprognosen og den forventede udvikling for din region her.

De nye boligskatter påvirker priserne

Vi kommer ikke uden om igen at tale om de nye boligskatteregler, når vi ser på forventningerne til boligmarkedet. De spiller nemlig stadig en stor rolle.

Huspriserne løftes af overgangen til de nye boligskatteregler, som generelt sænker skatten på huse fra 2024. De største skattelettelser vil ses i landsdele med lavere priser, mens der kun vil være små eller ingen skattelettelser på huse i de dyrere områder.  Derfor forventer vi forholdsvis små forskelle i prisvæksten rundt omkring i landet.

Lejlighedspriserne falder

Mange, der køber lejlighed fra 2024, vil få en højere boligskat, og det vil forventeligt få lejlighedspriserne til at falde – også selvom lejlighedsmarkedet understøttes af de samme positive faktorer som på boligmarkedet generelt, det vil sige de stabile renter, udsigt til lønstigninger og normal inflation. Vi forventer, at prisen på lejligheder på landsplan falder med 2,5 procent hen over 2024. I København by forventer vi et større prisfald på 3,9 procent hen over 2024.

”Det er vigtigt at sige, at det forventede prisfald er et gennemsnit. Der vil være lejligheder, som skal betydeligt længere ned i pris, hvis en handel skal blive til noget. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor store skatterabatter de nuværende ejere har fået tildelt, og dermed hvor store skattestigninger der vil være for nye købere,” siger Mira Lie Nielsen.

Stor usikkerhed om udviklingen i København

Prognosen for København kommer dog med en vis usikkerhed.

”De seneste år har boligmarkedet i København udvist robusthed over for rentestigninger, og det mener vi også vil være tilfældet med overgangen til de nye boligskatter. Der er dog en væsentlig risiko for, at markedet i København reagerer mere negativt, end prognosen forudsiger,” siger Mira Lie Nilsen, og fortsætter:

”Boligbyrden er høj, og samtidig står mange boligejere fortsat over for en rentetilpasning med større rentebetalinger til følge. Sammen med de højere boligskatter kan dette medføre større prisfald end antaget.”

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
12. juli, 2024

Inflationen i USA falder mere end ventet

Amerikansk inflation faldt i juni til 3%, og også for kerneinflationen peger pilen den rigtige vej, nemlig nedad. Det er dermed endnu en god nyhed for dem, der går og håber på lavere renter, da det isoleret set øger den amerikanske centralbanks muligheder for at sætte renten ned.
Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.