*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Disse aktier bør du overveje at sælge inden årsskiftet

Ejer du aktier noteret på vækstbørsen First North, og har dine aktier leveret negativt afkast? Så kan der være god grund til at sælge dem inden årsskiftet. Ny lovgivning forringer nemlig investorers tabsfradrag på aktier, der handles på vækstbørser. Det gælder fra 1. januar 2024.

Nykredit

I dag er aktier noteret på First North underlagt reglerne for unoterede aktier. Det betyder, at i tilfælde, hvor disse aktier sælges med tab, kan skatteværdien modregnes i skatten af anden indkomst.

”Realiserer du et tab på aktierne, kan du fratrække tabet i anden aktieindkomst. Har du tabt mere, end hvad der kan fratrækkes i anden aktieindkomst, kan du modregne værdien af det resterende tab i din øvrige skat,” siger formueekspert i Nykredit Jeanette Kølbek.

Med den nye lovgivning vil aktierne fra årsskiftet blive skattemæssigt behandlet som børsnoterede aktier. Her gælder det, at tab ved salg kun kan modregnes i anden aktieindkomst.

»Forskellen er, at tab på børsnoterede aktier kun kan fratrækkes i udbytte og gevinst på andre børsnoterede aktier. Så har du et tab på disse aktier, og ikke noget at modregne tabet i, så kan tabet fremføres til efterfølgende år. Har man aktier noteret på en vækstbørs, kan det derfor være interessant at sælge dem i år og dermed udnytte det tabsfradrag, der gælder i år” siger Jeanette Kølbek.

Eksempel

Du har købt aktier i et First North-selskab for 10.000 kr. i 2021. De er i dag 1.000 kr. værd.

Sælger du dem inden årsskiftet, kan du modregne dit tab på 9.000 kr. i anden aktieindkomst - fx hvis du har solgt børsnoterede aktier med gevinst eller modtaget et udbytte.

Har du ikke anden aktieindkomst, kan du modregne 27 pct. af tabet på 9.000 kr. i øvrige skatter – fx din personlige indkomstskat. Og det er netop dette, som ikke vil være muligt efter 1. januar, hvor den nye lov træder i kraft.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
12. juli, 2024

Inflationen i USA falder mere end ventet

Amerikansk inflation faldt i juni til 3%, og også for kerneinflationen peger pilen den rigtige vej, nemlig nedad. Det er dermed endnu en god nyhed for dem, der går og håber på lavere renter, da det isoleret set øger den amerikanske centralbanks muligheder for at sætte renten ned.
Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.