Artikel
Inspiration
|
5 min
Konfirmation: Værd at vide om pengegaver, opsparing og investering
Det er sæson for konfirmationer, og titusindvis af unge mennesker går i disse uger og tæller ned til den store dag. Ikke mindst glæder de sig helt sikkert til den del, der handler om gaver - også den flade slags, der kan ligge i en konvolut. Men hvordan giver du bedst en pengegave som forælder eller gæst? Og hvor meget må du give?
31.000 kroner. Så mange penge får en gennemsnitlig dansk konfirmand gaver for på den store dag. En del af det beløb vil typisk være pengegaver, og det kan derfor være en god idé at benytte lejligheden til at tage en snak med den unge om, hvordan pengene skal bruges – og om fornuften i at spare i hvert fald en del af beløbet op til senere brug. Det gode spørgsmål er så, hvordan man gør det smartest, når man er ung under 18? Hvad skal man være opmærksom på, når man rådgiver sine børn eller børnebørn om opsparing og investering?
Formueekspert i Nykredit Jeanette Kølbek har lavet denne generelle og prioriterede opsparingsrækkefølge, som passer godt til de fleste situationer.
1. Fyld op til det fastsatte loft på Børneopsparingen hvert år
Hvert barn må kun have én børneopsparing, og der må maksimalt indsættes 6.000 kr. årligt, indtil der i alt er indsat 72.000 kr. Reglerne for børneopsparingen er tydelige og relativt stramme, og det skyldes, at der er nogle skattemæssige fordele tilknyttet. Al afkast på børneopsparingen er nemlig skattefrit i hele bindingsperioden på børneopsparingen. Det gælder afkast fra henholdsvis aktieudbytte, aktieavancer og kursgevinster samt renter.
2. Investér øvrig opsparing gennem et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst
Øvrig opsparing bør investeres via et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst.
Det skyldes, at investeringer, som giver kapitalindkomst, kan indeholdes i barnets personfradrag, som for nuværende er 38.400 kr. (2023) om året, hvis man er under 18 år. På den måde betales en reel skat på 0% af afkastet. Til sammenligning vil aktieindkomst blive beskattet, hvilket udløser minimum 27% i skat.
Investeringer, som giver beskatning efter kapitalindkomst, kan fx være investeringer i enkelte obligationer, obligationsfonde samt de fleste akkumulerende aktiefonde – dog undtagen dem som står på Skats positivliste: abis-listen-30092024.xlsx
Overvej fx at oprette Investeringskonto FRI til den unge. Med Investeringskonto FRI får du en konto, der automatisk investerer, når du sætter penge ind. De fonde, der investeres i af midler indsat på Investeringskonto FRI, er alle kapitalindkomstbeskattede, med undtagelse af fondene Mix høj risiko og Mix maksimum risiko, som er aktieindkomstbeskattede. Læs mere om Investeringskonto FRI her.
Vær opmærksom på, at reglerne om beskatning ift. kapitalindkomst tager udgangspunkt i, at barnet investerer sine egne penge. Med andre ord må det fx ikke være penge, der stammer fra pengegaver fra forældre. Det skyldes en såkaldt værnregel, som er sat i verden for at sikre, at forældre ikke spekulerer i børnenes personfradrag. Derfor skal det løbende afkast beskattes hos forældrene, indtil barnet bliver myndigt, hvis forældre giver deres umyndige børn pengegaver til investering.
3. Når personfradraget er udnyttet, bliver Aktiesparekontoen relevant
Aktiesparekontoen er oplagt til alle danskere, også børn og unge, når personfradraget er ved at være fuldt udnyttet med fx lønindtægt eller kapitalindkomst. Der kan maksimalt indskydes 106.600 kr. (2023) på en aktiesparekonto, og hver dansker må på grund af attraktive skatteforhold – lige som med børneopsparingen – maksimalt have én konto. Den store fordel ved en aktiesparekonto er en fast lav skat på 17% på både aktieudbytter og aktiekursgevinster. Det er 10 procentpoint lavere end de minimum 27%, som aktieudbyttet fra aktier via et almindelig frit depot beskattes med. Aktiesparekontoen har desuden en række yderligere fordele. Man kan til enhver tid trække pengene ud igen. Samtidig sker al indberetning automatisk til Skattestyrelsen, og afkastet fra investeringerne påvirker ikke offentlige ydelser, som kan være relevant for unge, når de fx begynder at modtage SU. Læs mere om Aktiesparekonto her.
Kontant opsparing
Hvis man ikke ønsker at investere pengene, men foretrækker en kontant opsparing, så kan man nu få en opsparingskonto med en god rente i banken. Det er dog vigtigt at bemærke, at renten på en kontant konto med indlånsrente (også kaldet aftaleindskud) næppe vil være tilstrækkelig høj til at dække inflationen. Derfor vil opsparingens købekraft blive mindre over tid.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.