Artikel
Aktier
|
6 min
En overset mulighed for at opnå et skattefrit afkast til unge
Vi oplever en stigende interesse fra unge, og pårørende til de unge, der ønsker at investere den unges opsparing.
Men hvordan sparer man smartest op, når man er ung under 18 år? Og hvilke klassiske faldgruber skal man passe på, når man vil give opsparingsråd til sine børn eller børnebørn?
En prioriteret opsparingsrækkefølge, der passer på de fleste.
- Start med at fylde op på Børneopsparingen hvert år
- Øvrig opsparing bør investeres via et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst
- Benyt en Aktiesparekonto, når den unge tjener så meget, at personfradraget allerede udnyttes
1. Børneopsparingen er den mest attraktive opsparingsform
Der må indsættes 6.000 kr. årligt på en børneopsparing, indtil der i alt er indsat 72.000 kr. Og hvert barn må kun have én børneopsparing.
Når reglerne er så restriktive, er det fordi, at skattereglerne er meget attraktive på børneopsparingen. I hele bindingsperioden vil al afkast fra henholdsvis aktieudbytter, aktieavancer og kursgevinster samt renter være skattefrie.
2. Kapitalindkomst kan indeholdes i personfradraget – her er en overset mulighed for at opnå et skattefrit afkast til unge
Øvrig opsparing bør investeres via et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst.
Når der investeres i noget der giver kapitalindkomst, kan det indeholdes i barnets personfradrag, som er 38.400 kr. (2023) hvis man er under 18 år. På den måde betales en reel skat på 0% af afkastet. Til sammenligning vil afkast fra aktier blive beskattet som aktieindkomst, der udløser minimum 27% i skat.
Først når man har indkomst over personfradraget på 38.400 kr., skal der betales personskat. Ved at investere i fx obligationsfonde, samt de fleste akkumulerende aktiefonde, bliver man beskattet som kapitalindkomst.
Det er vigtigt at pointere, at der her tages udgangspunkt i, at barnet investerer egne penge, og at de penge ikke stammer fra pengegaver fra forældre. Der er nemlig en værnregel der siger: Hvis forældre giver deres umyndige børn pengegaver der investeres, så skal det løbende afkast beskattes hos forældre, indtil barnet bliver myndig. Reglen er lavet for at sikre, at forældre ikke spekulerer i deres barns personfradrag.
3. Aktiesparekontoen bliver nu relevant
Aktiesparekontoen er oplagt til alle danskere, også unge, især efterhånden som personfradraget er ved at være fyldt op med fx kapitalindkomst eller lønindtægt fra fritidsjob.
Den store fordel er en lav fast skat på 17% på både aktieudbytter og aktiekursgevinster, hvilket er 10 procentpoint lavere end de minimum 27% man skal betale, hvis man investerer i aktier via et almindelig frit depot.
Der kan maksimalt indskydes 106.600 kr. (2023) på en aktiesparekonto.
Aktiesparekontoen har, ud over den lave skat, nogle helt klare fordele. Man kan til enhver tid trække pengene ud igen, al indberetning sker automatisk til Skattestyrelsen, og afkastet fra investeringerne påvirker ikke sociale ydelser, som senere bliver relevant for unge, når de begynder at modtage SU. Hver dansker må – lige som med børneopsparingen – kun have én konto, grundet den attraktive skattefordel.
Og der er penge at spare …
Beregninger viser, at jo større investeret beløb, desto større besparelse kan man opnå.
I beregningseksemplerne investeres 10.000 kr. og 100.000 kr. Det kan give en besparelse på mellem 1.272 kr. og 17.833 kr., over en 10årige periode.
Forudsætninger for beregningerne:
- Der investeres et engangsbeløb på hhv. 10.000 kr. og 100.000 kr.
- Aktiefonden og aktien stiger i gennemsnit 5% p.a.
- Investeringerne beholdes i 10 år
- Der er taget højde for de forskellige skattesatser og opgørelsesmetoder (lagerbeskatning og realisationsbeskatning)
- Der er ikke taget højde for inflation og handelsomkostninger
- Det er forudsat i aktieindkomstberegningen, at barnet har brugt hele sit personfradrag – se * i beregningen 2.3 Investering i en aktiefond (eller aktie), der beskattes som aktieindkomst, og investeres via et almindelig depot.
Eksempler på velegnede Nykredit fonde til børn med frikort og opsparing
- Balance Defensiv KL
- Balance Moderat KL
- Balance Offensiv KL
- Balance Bæredygtig Defensiv KL
- Balance Bæredygtig Moderat KL
- Balance Bæredygtig Offensiv KL
- Globale Aktier Akk
Se alle Nykredits investeringsfonde: Nykredit Invest investeringsfonde
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.