Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Gasprisernes himmelflugt har sat tysk økonomi under pres

Europas største økonomi, Tyskland, er under gevaldigt pres fra de høje gaspriser, som begynder at kunne ses i nøgletallene. Samtidig vil en nedgang i tysk økonomi også kunne mærkes i Danmark og resten af Europa, lyder det fra Nykredits chefstrateg Frederik Engholm og cheføkonom Palle Sørensen.

Nykredit

Hen over sommeren har sorte skyer trukket sig sammen over tysk økonomi. I juli nåede det tyske erhvervslivs forventninger til fremtiden et lavpunkt i det tyske erhvervstillidsindeks IFO, som ikke er set siden Covid-19 pandemiens begyndelse.

Det er særligt den dyre gas foranlediget af krigen i Ukraine, som presser store dele af den tyske industri, der ellers har været en dominerende, økonomisk faktor i Europa de seneste 10-15 år.

Da gælds- og finanskrisen ramte Europa, stod Tyskland nemlig bedre rustet end mange andre europæiske lande, fordi man i starten af 2000’erne havde gennemført en række reformer af blandt andet arbejdsmarkedet. Det har været stærkt medvirkende til, at Tyskland har kunnet svinge taktstokken i EU. Men ifølge chefstrateg hos Nykredit, Frederik Engholm er den stærke, økonomiske position blevet svækket:

“De seneste par år er Tyskland blevet ramt af en række faktorer, som har været med til at svække deres førerposition og delvist underminere deres betydningsfulde industrisektor. Tysk industri blev påvirket af handelskrigen mellem Kina og USA, og efterfølgende kom coronaen, der jo resulterede i nedlukninger, men også flaskehalse i forsyningskæderne og komponentmangel. Derfor har gaskrisen nu givet tysk økonomi et ekstra stort chok.”

Tysk økonomi rammes på to fronter af gaskrisen

De høje gaspriser rammer den store tyske industri, der bruger gassen i sin produktion, men også andre virksomheder og private forbrugere, da tysk strøm i høj grad produceres af gas, samt at gassen bruges til opvarmning i mange tyske hjem. Og allerede nu sender udviklingen rystelser gennem tysk økonomi, fortæller Frederik Engholm.

“Vi kan se, at efterspørgslen på gas fra store industrikunder er faldet. Det skyldes, at prisen nu er så høj, at det for flere virksomheder ikke kan betale sig at producere den samme volumen som tidligere. Derfor er tyske virksomheder simpelthen også mere pessimistiske omkring, hvorvidt de kan producere og dermed tjene det samme som før,” fortæller Frederik Engholm og tilføjer:

“Allerede nu kan vi se, at arbejdsløsheden i Tyskland er begyndt at stige. Forventningen er, at tysk økonomi vil blive hårdere ramt end mange andre store europæiske lande, hvis vi kigger ind i et recessionsscenarie. Især fordi man i Tyskland er så afhængig af gas, og har en stor industrisektor.“

Europa vil føle gaschokket samtidigt

En svækket tysk økonomi vil skabe ringe i vandet for resten af Europa, men Frederik Engholm mener dog ikke, man skal se den tyske recession som en dominobrik, der vælter andre europæiske lande:

“I forhold til europæisk økonomi vil samhandlen selvfølgelig blive ramt af et økonomisk svækket Tyskland. Men det er ikke nødvendigvis sådan, at Tyskland først får et chok, hvorefter resten af Europa rammes. Vi bliver alle ramt samtidig. Tyskland bliver bare ramt lidt hårdere, da man har et stort produktionsapparat, som allerede i forvejen var tynget af flaskehalse i forsyningskæderne og udfordringer i den globale samhandel.“

Danske virksomheder vil kunne mærke en nedgang i Tyskland

Herhjemme vil vi også kunne mærke nedgangen i tysk økonomi, da Tyskland er vores næststørste handelspartner, fortæller Nykredits cheføkonom Palle Sørensen:

“På den korte bane vil vi indirekte blive ramt af de høje gaspriser i Tyskland. Vores elnet er meget forbundne, så ofte importerer vi de meget høje tyske elpriser, selv når vi ikke har behov for at fyre op under vores egne naturgasfyrede kraftværker,” fortæller Palle Sørensen og tilføjer:

“Kigger vi på den lidt længere bane vil mange danske virksomheder mærke nedgangen i tysk økonomi. Det er et vigtigt eksportmarked, og eksempelvis har vi en del virksomheder, der leverer delkomponenter til den tyske industri. Skruer de tyske fabrikker ned for produktionen på grund af de høje gaspriser, vil det automatisk give færre ordrer til de danske leverandører.”

De mørke skyer over Tyskland kan altså brede sig til Danmark, alt efter hvor intens gaskrisen bliver. Ønsker du at vide, hvor eksponeret din formue er overfor tysk økonomi, er du altid velkommen til at kontakte vores rådgivere.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.
Model.Name photo

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler