Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Corona udfordrer den kinesiske økonomi

Mens karantæne, nedlukninger og stigende smittekurver for os danskere mest klinger af 2020, slås verdens andenstørste økonomi lige nu med rekordhøje smittetal og omfattende nedlukninger. Nykredits chefstrateg Frederik Engholm kommenterer på situationen i Kina.

Nykredit

Smittetrykket i Kina er højere end på noget andet tidspunkt under coronakrisen, og de kinesiske myndigheder har indført restriktioner, der er blandt de hårdeste vi har set under pandemien, herunder en flere uger lang nedlukning af landets største by, Shanghai. Det har naturligvis konsekvenser for økonomien, og de seneste vækstindikatorer viser da også en markant svækkelse af den kinesiske økonomi. Det er ikke desto mindre forventningen, at Kinas økonomi vil komme ganske stærkt igen understøttet af forøget stimulans og genåbning. Sådan lyder analysen fra Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm.

- Kina har en ret aggressiv tilgang til smitteinddæmning, og de meget konsekvente og langvarige nedlukninger i blandt andet Shanghai koster på aktiviteten i den kinesiske økonomi, som i forvejen kæmpede med konsekvenserne af regulatoriske stramninger af blandt andet tech- og ejendomssektoren. Svækkelsen af økonomien er særligt drevet af nedlukningerne i storbyerne, som betyder et skarpt fald i efterspørgslen efter serviceydelser. Inden for fremstilling har man via skifteholdsarbejde og midlertidig bosættelse på arbejdspladsen bedre kunnet opretholde produktionen, og vi ser derfor et lidt mere beskedent fald i aktiviteten her, siger Frederik Engholm og fortsætter:

- Den del af aktivitetsnedgangen, som skyldes nedlukning, kan, som vi har set det adskillige gange i Vesten under coronakrisen, hurtigt genoprettes ved genåbning, hvis ellers indkomsterne beskyttes, og det er vores forventning, at Kinas økonomi vil komme ganske stærkt igen understøttet af forøget stimulans og genåbning. Usikkerhedsmomentet består naturligvis i, om kineserne får succes med at inddæmme den smitsomme omikronvariant, og i modsat fald, hvor længe myndighederne holder fast i en nultolerancepolitik. De kinesiske myndigheder var i sidste uge ude med en kommentar om, at det er vigtigt at balancere økonomiske og sundhedsmæssige risici. Det vidner om, at der trods alt er grænser for, hvor meget bekæmpelsen af corona må koste vækstmæssigt.

Læs også Frederiks Engholms overordnede analyse om Kinas aktiemarked i resten af 2022 her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.



Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler