Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Inspiration | 3 min

Tre ting du bør tjekke, inden årsopgørelsen kommer

Den 14. marts offentliggør Skat årsopgørelsen for 2021, men der er tre ting, du med fordel kan tjekke op på allerede nu. Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, guider på vej.

Nykredit

Når årsopgørelsen lander i midten af marts, ved du, om du skal betale eller have penge tilbage i skat. Inden da kan du dog med fordel tjekke op på tre ting, der både kan spare dig for penge og øge chancerne for, at regnskabet stemmer.

1. Registrer din brug af håndværker- og servicefradraget i 2021

Mange ting kan først indberettes, når årsopgørelsen åbner i marts, men du kan allerede nu registrere, hvis du har gjort brug af håndværker- og servicefradraget i 2021.

2021 var som bekendt et særligt attraktivt år, hvor både fradraget til serviceudgifter og håndværkerfradraget var hævet til 25.000 kr. pr. person pga. coronapandemien. Hvis der er to voksne i husstanden, giver det altså tilsammen et muligt fradrag på hele 100.000 kr., og det kan give god mening at registrere på forhånd, så årsopgørelsen bliver mere retvisende. Find derfor i ro og mag regningerne for 2021 frem, tjek om ydelserne er fradragsberettigede og få indtastet på Skat.dk.

2. Indbetal din restskat frivilligt og spar penge

Hvis du ikke fik indbetalt nok i skat i 2021, vokser der allerede nu en usynlig regning. Du skal nemlig betale dagsrenter fra 1. januar 2022 og frem til dagen, hvor du betaler din restskat. Du kan fx have oparbejdet en restskat, hvis du har omlagt boliglån til en lavere rente, hvis du har haft et mindre kørselsfradrag end forventet, eller hvis du har tjent mere end forventet – fx fordi du har valgt at få udbetalt 2. runde af de indefrosne feriepenge.

Renten du skal betale er på 1,7 % og kan ikke trækkes fra i skat, så det gode råd er at indbetale, når du kan og ikke først, når du skal. Restskatten kan du indbetale på skat.dk. Det kan være svært selv at beregne præcis, hvor meget du skylder i skat, men der er ingen skade sket, hvis du indbetaler for meget. Så får du blot beløbet retur på kontoen den 8. april, hvor al overskydende skat udbetales.

3. Overvej at benytte håndværkerfradraget, inden det afskaffes 1. april 2022

Et af delelementerne i Finansloven for 2022 er, at fradrag for serviceydelser til fx rengøring, havearbejde og vinduespudsning fortsætter i 2022. Her er fradraget på 6.400 kr. pr. person.

Håndværkerfradraget afskaffes til gengæld 1. april 2022. Fradraget er i år på 12.900 kr. pr. person, og arbejdet skal være udført i hjemmet eller fritidsboligen senest 31. marts og betalt senest den 31. maj 2022. Det betyder altså, at du skal skynde dig gevaldigt med at få arbejdet aftalt og udført, hvis du vil have del i fradraget.

Skatteværdien på begge fradrag er på 26%, hvilket betyder, at hvis du får 2.600 kr. tilbage i skat for hver 10.000 kr. du betaler i arbejdsløn. Fradraget kan således gøre en mærkbar forskel i privatøkonomien.

Det kan dog være svært at finde håndværkere, som kan nå at lave arbejdet inden fristen. Du risikerer også, at nogle håndværkere har skruet deres priser op i 1. kvartal, fordi du ikke er alene i jagten på at nå det inden fristen.


Se også hvilke fradrag, du ikke må glemme, når årsopgørelsen kommer. 

De vigtigste datoer

14. marts Årsopgørelsen åbner
31. marts Sidste frist for at benytte håndværkerfradrag 2022
8. april Udbetaling af overskydende skat

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler