Hvad sker der, hvis Rusland invaderer Ukraine?
Selv om de fleste geopolitiske eksperter vurderer, at Rusland i højere grad vil markere end invadere, så kan en russisk invasion ikke udelukkes. Skulle det ske, kan det skabe uro på markederne, som dog ventes at blæse relativt hurtigt over.
Ønsker man, at spå om markedets reaktioner på en russisk invasion af Donbass-området, kan der være indsigter at hente ved at kigge tilbage på 2014, hvor Rusland invaderede Krim-halvøen.
Godt nok har den russiske økonomi udviklet sig en del siden 2014, så den i dag fremstår mere robust - og muligvis klar til at modstå endnu en omgang vestlige restriktioner. Geopolitisk er der også flere forskelle på de to konflikter. Bl.a. var der i 2014 tale om, at Rusland invaderede et område, hvor befolkningen generelt er mere prorussisk, end det er tilfældet i Donbass-området. Selvom der er et betydeligt russisk mindretal i området, så er det ifølge eksperter langtfra sikkert, at russiske tropper vil opleve samme medvind, som de gjorde på Krim. Og det kan tale imod en invasion.
Det russiske marked kom sig hurtigt over markant fald
Men hvis man skal samle nogle erfaringer fra invasionen af Krim-halvøen den 27. februar 2014, hvad kan vi så sige om markedets reaktion? Det giver chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, svar på:
”I opløbet til den russiske invasion af Krim ser vi, at rublen og de russiske aktier bliver svækket. Den udvikling er dog sammenfaldende med moderate fald i olieprisen igennem januar. Effekten på det russiske aktiemarked bliver først for alvor markant i dagene efter invasionen. Herfra falder MSCI Russia (målt i USD) med 16% på to uger – et fald, der både skyldes, at den russiske valuta og det russiske aktiemarked svækkes. Der er dog tale om et midlertidigt fald, for allerede ved udgangen af juni er MSCI Russia næsten tilbage på niveauet fra starten af året,” siger Frederik Engholm.
Kiggede man på de europæiske markeder dengang i 2014, var der svært at spore, at der var opstand i baghaven.
”Som naboregion til konflikten kunne man tro, at de europæiske aktiemarkeder ville reagere på begivenhederne, men markedet imødegår usikkerheden med ro. Stoxx600 følger i store træk udviklingen i det globale marked, og euroen bevarer også nogenlunde sin værdi over for dollaren.”
En lidt anden situation for Europa i dag
Skulle Rusland ende med at invadere Ukraine, kan situationen dog godt ende med at udvikle sig lidt anderledes på de europæiske aktiemarkeder, og russernes timing synes da også langt fra tilfældig.
”Europa står midt i en energikrise, der mange steder lægger ekstra pres på borgere med de laveste indkomster. Det øger afhængigheden af russiske energileverancer, og det begrænser derfor også manøvrerummet i konfrontationen med russerne. Bekymringen for energiforsyningen vil sandsynligvis give ængstelse i de europæiske markeder, og den ængstelse kan blive forstærket i en periode, hvor den generelt høje inflation holder ECB’s høge til ilden og i det hele taget afholder centralbanken fra at kunne gyde olie på vandene,” siger Frederik Engholm og tilføjer:
”Vi forventer dog også i det tilfælde, at effekterne på markedet vil være af kortere varighed og derfor generelt overkommelige. Geopolitiske kriser har generelt en ganske kortvarig effekt på de globale markeder, medmindre de kan så usikkerhed om mere afgørende elementer i verdensøkonomien.”
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.