4 gode råd til at investere i aktier
Overvejer du at investere i aktier, men er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Så får du her fire gode råd
1. Investér i flere forskellige aktier
Når danskerne selv skal investere, har de en tendens til at købe meget få forskellige aktier. Det er godt at investere i en virksomhed, man forstår og kender til, men det er vigtigt, at man spreder sine investeringer på flere virksomheder, så ens penge ikke afhænger af nogle få virksomheder. Blandt professionelle investorer er det en tommelfingerregel, at man skal investere i minimum 20-25 virksomheder for at opnå tilstrækkelig risikospredning. Det er lidt af et arbejde at finde frem til de rette virksomheder selv, for man skal også sørge for, at investeringerne er spredt på forskellige brancher og også gerne forskellige lande, så man ikke har for meget risiko ét sted. Derfor er der mange, der vælger at investere gennem investeringsforeninger, hvor det er et professionelt team, der håndplukker og styrer aktievalget, eller en indeksfond, hvor man køber et repræsentativt udsnit af markedet.
2. Invester kun penge, du kan undvære i minimum tre år
Aktier er den bedste investering over tid, men det med tiden er til gengæld også helt afgørende. Som vi netop har set med corona, så kan aktiemarkederne dykke fra den ene dag til den anden, og så er det helt afgørende, at man ikke blive presset til at sælge på et dårligt tidspunkt, fordi man står og skal bruge pengene til at købe et nyt køkken. Vores tommelfingerregel er, at man kun skal investere penge, som man ikke skal bruge inden for de næste tre år. Med den tidshorisont vil du være rustet til at komme igennem udsving på markedet – og du vil forventeligt også have tjent på dine investeringer. Men det findes der naturligvis ingen garantier for.
3. Invester kun i virksomheder, du selv forstår
Det er meget let at lade sig rive med, når man læser om en ny spændende biotek-virksomhed i avisen, eller naboen fortæller om en upcoming virksomhed, han lige har investeret i. Man skal dog lade være med at hoppe med på hypen og undlade at investere i virksomheder, man ikke selv forstår. Det kan selvfølgelig være, at du via dit arbejde har særlig indsigt i eksempelvis medicinalbranchen eller forbrugertrends, som du kan anvende til at investere klogt, men hvis det ikke er tilfældet, er det altid en god ide at holde sig til virksomheder, man kender og forstår.
4. Investér bæredygtigt – men se dig for
Mange tror, at det koster på afkastet, hvis man vil investere bæredygtigt, men det forholder sig faktisk lige modsat. Bæredygtighed er den stærkeste bevægelse, jeg har set i mine efterhånden mange år på markedet, og der er intet, der tyder på, at det vil vende. Men det gør også, at man skal være opmærksom. Der er en kæmpe bevægelse mod de selskaber, der helt åbenlyst bidrager til den grønne omstilling. Det gør, at man skal være enormt opmærksom på, om der kommer en grøn boble, og om prissætningen er pumpet op. Er det reelt set virksomhedens forretningsmodel, der giver dem en konkurrencemæssig fordel, eller er det, fordi investorer søger mod de åbenlyst grønne aktier, at prisen er så høj? For hvis det sidste er tilfældet, vil det blot være et spørgsmål om tid, før de bliver indhentet af deres konkurrenter, og så står man potentielt med en risikabel investering.