Rejse

Er du klar til ferien?

Din ferie står måske for døren og med den nogle forhåbentlig afslappende uger, hvor batterierne kan blive ladet op og hverdagens stress og jag kan blive sat på stand by. Uanset om ferien skal holdes hjemme eller i udlandet, er der et par ting, der er gode at være opmærksom på.

Gode råd til din rejse

Når du skal ud at rejse, er der flere ting, du skal have styr på: Rejseforsikring, valuta, betalingskort, evt. billeje mv. For at gøre dine rejsedrømme overskuelige, har vi lavet en oversigt over, hvad du bør være opmærksom på, inden du tager afsted:

Husk beløbsgrænsen på 30.000 kr. på Visa/Dankort

Både dine betalinger i Danmark og i udlandet tæller med i grænsen på de i alt 30.000 kr. pr. løbende 7 dage. 

Hvad betyder "pr. løbende 7 dage"?:

Du kan bruge op til 30.000 kr. pr. løbende 7 dage. Det betyder, at hvis du på dag 1 køber et hotelophold for 15.000 kr. med Visa-delen af dit Visa/Dankort og på dag 2 køber flybillet for 10.000 kr. - også med Visa-delen af dit kort, for så at købe isvafler til 5.000 kr. på dag 3, hvor du betaler med dit Visa/Dankort via din wallet, så har du nu brugt det maksimale forbrugsbeløb på 30.000 kr. pr. løbende 7 dage, og du kan derfor ikke længere bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort – heller ikke i wallet.

Men på dag 8 vil du nu igen kunne bruge op til 15.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1). På dag 9 vil du kunne bruge for 25.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1 og fly på dag 2), og på dag 10 vil du igen kunne bruge for op til 30.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1, fly på dag 2 og isvafler på dag 3), forudsat at du ikke har købt andet i disse dage.

Tag flere betalingskort med

Skal du på ferie, giver to betalingskort dig mere sikkerhed og fleksibilitet, fordi du har en højere forbrugsgrænse og rentefri kredit.

Bestil et nyt kort

Husk desuden at opbevare dine to kort adskilt (fx det ene i hotellets boks og det andet i din pung)

Læs 5 gode råd om at undgå kortsvindel på ferien

Brug digitale betalingskort

Når du rejser er det en god idé at få dine betalingskort med i Wallet på din mobiltelefon. Skærpede sikkerhedskrav betyder nemlig, at du særligt uden for Europa kan opleve, at dit betalingskort bliver afvist, fordi lande uden for Europa ikke har samme krav til sikkerhed på kortterminalerne. Det kan dog løses ved at få dit kort i Wallet og benytte digital betaling. På den måde har du sikkerheden gennem din mobiltelefon, som benytter Face eller Touch ID.

Når du bruger din telefon som betalingsmiddel,undgår du også at tage dine kort frem hele tiden og på den måde minimerer risikoen for at få afluret pinkoden eller stjålet kortet

Vær forberedt på flystrejker

Hvis uheldet er ude, og du bliver ramt af flystrejke eller lockout, kan du finde nyttig information om dine rettigheder hos Forbrugerrådet Tænk: Her er dine rettigheder hvis flyselskabet strejker

Glem ikke din rejseforsikring

Det kan være en god ide at oprette en Rejseforsikring, inden du tager af sted. Så er du sikret, hvis uheldet skulle være ude. I Nykredit kan du både få forsikringer, der dækker til Europa og til hele verden. Begge forsikringer omfatter et ubegrænset antal ferierejser, og dækker din husstand året rundt. Mange kreditkort har også en indbygget rejseforsikring.

Vi har lavet en oversigt, så du nemt kan sammenligne dækningerne på dit sygesikringsbevis, dit kreditkort og din Ferierejseforsikring.

Sammenlign forsikringsdækninger.

Tjek din rejseforsikring, hvis dit barn rejser uden dig

Hvis dit barn skal rejse alene til udlandet, for eksempel på ferie med en ven eller bedsteforældre, er det vigtigt at sikre, at jeres rejseforsikring omfatter denne situation. Tjek derfor op på jeres forsikringer inden dit barn suser afsted på eventyr.  

Husk det blå EU-kort

Det gule sygesikringskort dækker ikke længere, når du er på ferie i udlandet. For at undgå egenbetaling skal du medbringe det blå kort og en rejseforsikring, når du besøger et EU- eller EØS-land. Det blå kort dækker dig på samme måde som borgerne i det land, du rejser til. Kortet dækker kun behandling og ophold på offentlige sygehuse, men i nogle lande skal du selv betale for fx medicin og ambulancetransport. Du kan bestille det blå EU sygesikringskort på: Bestil det blå EU-sygesikringskort (borger.dk)

På mange populære rejsemål som fx Spanien og Grækenland er der typisk kun private lægeklinikker og hospitaler. Det betyder, at du selv skal betale for behandling og ophold på et privat hospital, hvis du bliver syg eller kommer til skade og ikke har en rejseforsikring. Din rejseforsikring dækker der, hvor det blå kort ikke gør. Dvs., at du får dækket udgifterne til behandling og ophold på private klinikker og hospitaler i udlandet og sikrer dig hjemtransport, hvis det skulle blive nødvendigt.

Undgå ekstra gebyrer ved billeje

Hvis du lejer bil og betaler med dit Visa/Dankort, risikerer du, at biludlejningsfirmaet tager ekstra gebyrer. Derfor er det smart at bruge dit MasterCard, for så slipper du for gebyrerne. Læs mere om Mastercard.

Hvis du vil have mere tryghed på ferien, kan du opgradere dit MasterCard til et Platinum. Så er du og din lejebil omfattet af forsikringen, der følger med kortet, og så behøver du ikke tegne yderligere forsikring hos udlejningsfirmaet. Med et MasterCard Platinum kan du også få rabat på billejen hos fx Avis og Hertz. Læs mere om Mastercard Platinum.

Planlæg valuta til rejsen

Ønsker du at hæve penge i udlandet, kan du finde den nærmeste pengeautomat her eller bruge Visa Travel Tools på din smartphone. Skal du bruge euro, kan du hæve dem i de fleste Kontanten-pengeautomater.

Læs mere om dine muligheder her: Hæv og indsæt kontanter og valuta i pengeautomater

Kom godt videre