
Hvordan påvirker den økonomiske uro renten på boliglån og boligmarkedet? Hvad bør du overveje?
I øjeblikket er verdens finansmarkeder under stort pres, da den amerikanske præsident Donald Trump har iværksat en handelskrig, som har sendt aktiemarkederne i store bevægelser og skabt øget usikkerhed i økonomien. Læs med her om, hvad du bør være opmærksom på.

Faldende renter på kort sigt kan være en mulighed
”På den korte bane er der nogle positive nyheder for boligejere. Den økonomiske usikkerhed og handelskrigen har fået renten på kortfristede lån til at falde. Det skyldes, at investorerne forventer, at den økonomiske vækst vil bremse op, og at centralbankerne derfor vil sætte renterne yderligere ned for at stimulere økonomien” fortæller seniorøkonom Svend Greniman Andersen.
Svend Greniman Andersen fortsætter: ”For boligejere, der har eller overvejer et realkreditlån med variabel rente dvs. F-kort, F1 eller F3 betyder det, at der måske er udsigt til lavere renteudgifter enten ved udbetaling af lånet for første gang eller ved næste rentetilpasning. Der er ingen garantier, og det er fortsat vigtigt, at du ikke sætter dig for hårdt med mere renterisiko på dit boliglån, end luften i din privatøkonomi eller nattesøvn kan tåle”.
Højere inflation kan presse de lange renter op
Mens de korte renter er faldende, ser vi lige nu en i stigning i de længere rentesatser. Det skyldes den høje grad af stress på de finansielle markeder. Svend Greniman Andersen forklarer, at det derfor kan blive dyrere, hvis du som boligejer har brug for et realkreditlån med fast rente. Her er usikkerheden også stor, og derfor anbefales det at sikre din fremtidige ydelse, når du kan.
Kurssikring – hvad er fordelen?
Om kurssikring fortæller Svend Greniman Andersen: ”For boligejere med lån, der er følsomme over for renteændringer, anbefales det at kurssikre sit lån for at låse renten fast, så snart det er muligt. Med en fastkursaftale sikrer du det beløb, du får udbetalt og du skal ikke bekymre dig om kursudviklingen frem til lånet udbetales. Det koster en anelse, men med den store usikkerhed, utilregnelighed og store bevægelser er det klart min anbefaling at kurssikre, hvis dit lån er med fast rente”.
Når du køber bolig, bør det være baseret på dine behov og din situation – ikke på midlertidige markedsforhold.
Er det et godt tidspunkt at købe bolig?
Selvom den politiske situation og økonomisk usikkerhed kan skabe bekymring om fremtidig jobsituation og stigende priser for dig, så er vores anbefaling, at boligkøb bør baseres på langsigtede overvejelser. Det bedste råd er derfor at tænke på boligkøb som en langsigtet investering. Når du køber bolig, bør det være baseret på dine behov og din situation – ikke på midlertidige markedsforhold. Og så skal du have en lang horisont, så du ikke er tvunget til at sælge, hvis boligpriserne falder, fortæller Svend Greniman Andersen, seniorøkonom i Nykredit.
Hvad er påvirkningen på boligmarkedet her og nu?
Selvom den økonomiske uro kan skabe bekymring, fortæller vores kollegaer fra Nybolig, at der stadig er rigtig godt gang i bolighandlerne. Henrik Sandahl, indehaver af Nybolig Aarhus City, fortæller: "Vi oplever et rigtig stærkt ejerlejlighedsmarked i Aarhus i øjeblikket. Der er godt gang i salgene, og mange lejligheder bliver solgt hurtigt – ofte med stor interesse fra flere købere” siger han og fortsætter:
”Vi oplever ikke, at den finansielle uro har sat sig i vores daglige arbejde med købere og sælgere. De fleste handler fortsat med stor tillid til markedet og med fokus på at de skal finde et hjem til dem selv. Kun enkelte investeringskøbere, som har været afhængige af aktiesalg for at finansiere boligkøb til udlejning, har valgt at afvente lidt, men det er undtagelsen og ikke reglen. Generelt er både private købere og sælgere meget aktive og ser positivt på markedet, som det ser ud lige nu”.
Også på Sjælland er der et højt aktivitetsniveau. Her fortæller Jan Thomsen, indehaver af Nybolig Christianshavn: ”Det er klart, at de seneste par ugers finansielle uro gør nogle kunder nervøse, men det er vores indtryk at køberne er velforberedte og køber efter behov”. Der er altså stadig rigtig godt gang i boligmarkedet.
Hvad er vores seniorøkonoms bedste råd?
Uanset om du overvejer at købe eller sælge din bolig, refinansiere eller ændre på dit lån, er det vigtigt at huske, at beslutningen ikke bør vurderes ud fra en kortsigtet politisk uro. Når det er sagt, så kan det være svært at overskue, om der er konsekvenser ved at handle nu og her. Derfor anbefaler jeg, at du kontakter din rådgiver for at få sparring, hvis du har den mindste tvivl om din situation, fortæller seniorøkonom, Svend Greniman Andersen.

Relaterede Artikler

Gode råd til dig, der drømmer om at købe sommerhus

Vi ændrer navne på udvalgte produkter
