Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Forsikring
Artikel Privatøkonomi | 3 min

Hvis du kun skal have én forsikring, skal det være denne

Antallet af danskere, der mister evnen til at arbejde stiger fortsat, og stigningen er særligt stor blandt yngre kvinder mellem 30 og 40 år. Har du styr på din tab af erhvervsevne-forsikring?

”Den absolut sidste forsikring, jeg ville fravælge”. Ordene kommer fra Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit, og den forsikring, hun taler om, er den, der sikrer dig en indkomst, hvis du skulle blive uarbejdsdygtig pga. fysisk eller psykisk sygdom eller en ulykke. For selvom du måske, som Jeanette, er ung og føler dig sund og mentalt stærk, så kan ulykke og sygdom som bekendt ramme os alle.

Siden 2021 er antallet af danskere under 40 år, som har mistet erhvervsevnen, steget med næsten 40 pct., og heraf er det i stigende grad kvinder mellem 30 og 40 år, som fylder i statistikken. Det viser en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Forsikring & Pension. I alt modtog omkring 85.000 danskere løbende erstatning for tabt erhvervsevne i løbet af 2024.

”Alle kan blive ramt af en ulykke eller blive alvorligt syg og miste evnen til at passe et arbejde i en periode - eller måske for altid. I sådan en ulykkelig situation vil det jo være en dobbelt tragedie også at miste sin indtægt, og i værste fald være tvunget til at gå fra hus og hjem. Jeg kan derfor kun anbefale, at man sikrer sig med en tab af erhvervsevne-forsikring”, siger Jeanette Kølbek.

Heldigvis har langt de fleste danskere en forsikring ved tab af erhvervsevne via den pensionsordning, man er tilknyttet via sin arbejdsplads – men det er en god idé at tjekke op på det, så man er sikker på at man er dækket, og at man er dækket godt nok. Som udgangspunkt bør dækningen være 80 procent af ens nuværende udbetalte løn inklusive offentlige ydelser som fx førtidspension.

Stress, angst og depression

For de yngre danskere er det ikke fysisk nedslidning, men ofte psykisk sygdom som stress, angst og depression, der sætter en stopper for arbejdslivet.

”At flere og flere yngre mennesker bliver uarbejdsdygtige er jo i sig selv et rigtig godt argument for at tegne en forsikring allerede tidligt i arbejdslivet. Et andet argument er, at det senere i livet kan være sværere at få en forsikring, hvis helbredet er begyndt at drille. Så jeg anbefaler, at man sørger for at tegne en forsikring allerede som ung - selvom det er en af de lidt dyrere forsikringer”, siger Jeanette Kølbek.

Har man nået en alder, hvor pensionen er inden for rækkevidde, kan det til gengæld give økonomisk mening at opsige forsikringen, så pengene i stedet går til pensionsopsparingen frem for forsikringspræmien.

Sådan tjekker du om – og hvordan – du er dækket

Hvis du er i tvivl om du er dækket, og hvordan du er dækket, kan du finde svaret ved at logge på pensionsinfo.dk. Vær opmærksom på, at hvis du er dækket via din arbejdsmarkedspensionsordning, kan der i nogle tilfælde være krav om tildeling af førtidspension, før der udbetales erstatning. I de tilfælde kan det være nødvendigt selv at sørge for ekstra dækning andetsteds.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler