Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Ægteskab
Artikel Privatøkonomi | 5 min

Otte gode råd til en skilsmisse uden lommesmerter

Det er så yndigt at følges ad – indtil det ikke er det længere. Ca. 40 pct af alle ægteskaber ender med en skilsmisse, og selvom det kan være svært at tale om, mens alt er fryd og gammen, er det ifølge formueekspert Jeanette Kølbek en god idé på forhånd at indgå aftaler om økonomien i tilfælde af skilsmisse.

Nykredit

En skilsmisse er i mange tilfælde en ulykkelig begivenhed i et menneskes liv, men sammen kan I sikre, at I ikke midt i sorgen også skal bekymre jer alt for meget om det økonomiske efterspil. Formueekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek, giver her otte gode råd til, hvordan I kommer igennem en skilsmisse uden alt for mange lommesmerter.

Før ægteskabets indgåelse

1. Beslut jer for, om I skal lave en ægtepagt

Vidste I, at jeres respektive pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke indgår i bodelingen? Det kan I lave om på med en ægtepagt.

"Orlov, arbejde på nedsat tid eller noget helt tredje kan betyde, at den ene part har en mindre pensionsordning end den anden. Ønsker man ikke, at den ene part skal gå fra ægteskabet med en mindre pensionsordning end den anden, kan man i dag tage højde for det ved at oprette og tinglyse en ægtepagt, hvor det aftales, at pensionerne skal deles ligeligt imellem parterne ved skilsmisse," siger Jeanette Kølbek.

Man kan også i en ægtepagt aftale, at specifikke aktiver skal holdes udenfor bodelingen ved skilsmisse – fx en arv, andelen i et familiesommerhus eller en eventuel opsparing, man bringer med sig ind i ægteskabet.

Husk, at en ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig – det kan I gøre her

2. Læg en exitplan

Ud over en ægtepagt vil det også være klogt at spare penge op gennem ægteskabet, som I kan dele og få glæde af hver især i tilfælde af skilsmisse. En skilsmisse er ofte meget dyr, når man skal flytte fra et fælles hjem og etablere sig på ny. Det er forbundet med mange både forudsete og uforudsete omkostninger, og det er derfor et godt udgangspunkt at have en solid opsparing med sig.

”Det kan lyde lidt besynderligt at gå i gang med at spare op til skilsmissen, når I lige har lovet hinanden evig troskab ”til døden jer skiller”, men det er ikke desto mindre en god idé. Se på det som en kærlighedsgerning – at I ønsker at sikre hinanden et godt fundament, hvis I en dag går hver til sit. Ender I med aldrig at blive skilt, får I jo bare glæde af opsparingen sammen”, siger Jeanette Kølbek.

Under ægteskabet

3. Hold fast i jeres aftaler

Ifølge Danmarks Statistisk sker de fleste skilsmisser efter fem års ægteskab, men skilsmisser forekommer som bekendt også efter mange års ægteskab. Sørg derfor for at holde fast i både ægtepagt og exitplan gennem hele ægteskabet.

4. Når skilsmissen er en realitet

Hvis I ender med at gå hver til sit, kan I midt i alle de svære følelser og bekymringer for fremtiden takke jer selv og hinanden for, at I har handlet ansvarligt og sørget for, at I får en økonomisk fair skilsmisse.

Det er trods alt lettere at håndtere sorgen ved en skilsmisse, hvis man ikke også skal bekymre sig om økonomiske uenigheder.

5. Tag kontakt til din bank

Det er en god idé at tage banken med på råd, når skilsmissen er en realitet.

”Jeg anbefaler, at man booker et møde med banken og får hjælp til at få et overblik over ens nye økonomi som enlig, hvilke muligheder man har i forhold til et evt. boligkøb og hvordan man bedst muligt kan ruste sig selv til fremtiden i den nye økonomiske realitet, man står i”, siger Jeanette Kølbek.

Efter ægteskabet er ophørt

6. Læg et budget

Det kan være skræmmende at stå alene økonomisk, når man har været vant til to indkomster, men et budget kan være med til at give ro i maven. Der er mange fordele ved et budget, men et af de vigtigste er, at man får et overblik over, hvad indkomsten skal bruges til. Derudover kan man også se om der er råderum til at spare op løbende eller købe en ny bolig.

7. Undersøg, hvilke økonomisk bidrag, du er berettiget til

Børne- og ungeydelse, børnetilskud, børnebidrag og uddannelsesbidrag er eksempler på økonomiske bidrag, man kan få fra det offentlige eller fra sin tidligere ægtefælle, hvis visse betingelser er opfyldt. Det er en god idé at begynde med at orientere sig på borger.dk eller Familieretshusets hjemmeside for at læse mere om, hvad der kræves for at være berettiget til de forskellige økonomiske bidrag.

8. Søg juridisk rådgivning

Er det vanskeligt at nå til enighed, er det en god ide og søge juridisk rådgivning. Alt efter din indtægt findes der retshjælp, hvor det er muligt at få gratis juridisk rådgivning. Det gælder eksempelvis hos Københavns Retshjælp (retshjaelpen.dk), Aarhus Retshjælp (aarhusretshjaelp.dk) eller Fyns Retshjælp (retshjaelpenfyn.dk).

Vil du have flere gode råd indenfor formue og investering direkte i din mailboks, så tilmeld dig her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler