Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Pension
Artikel Privatøkonomi | 3 min

Ratepension: Undgå dobbeltbeskatning

At sætte penge ind på en ratepension uden skattefradrag er en rigtig dårlig idé. Ikke desto mindre gjorde 28.500 danskere det sidste år, og de risikerer i værste fald at betale helt op til 80 procent i skat, hvis de ikke gør noget. Læs her, hvordan du undgår dobbeltbeskatning.

Nykredit

En nyere opgørelse fra Skattestyrelsen viser, at 28.500 borgere sidste år indbetalte mere på ratepensionen end det beløb, man kan få fradrag for – sammenlagt hele 239 mio. kr. mere.

Det er ifølge formueekspert Jeanette Kølbek en rigtig god idé at sikre sig, at man ikke havner i den situation.

”Vi erfarer gang på gang, at særligt to årsager giver anledning til, at der er indbetalt for meget på ratepensionen: Jobskifte og flere ratepensioner. Står man i en af de situationer, er der altså god grund til at være ekstra opmærksom. Har man indbetalt over den fradragsberettigede beløbsgrænse vil Skattestyrelsen gøre opmærksom på det på årsopgørelsen,” siger Jeanette Kølbek.

Fradragsberettiget indskudsgrænse på ratepension

Hvert år kan man indsætte et givent beløb på ratepensionen og få fradrag for indbetalingen. I 2024 er beløbet 63.100 kr. for private indbetalinger - for indbetaling via arbejdsgiver er beløbet 68.587 kr. inkl. arbejdsmarkedsbidrag, fordi pengeinstituttet eller pensionsselskabet her indbetaler AM-bidraget.

Jobskifte og flere ratepensioner

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering skiftede 874.560 personer job i 2023, og tallene for 2024 tyder på et lignende antal.

”Et nyt job betyder ofte et nyt pensionsselskab, hvis man har en arbejdsgiveradministreret pensionsordning. Informerer man ikke det nye pensionsselskab om tidligere ratepensionsindbetalinger, er det ikke altid de justerer for, at fradragsgrænsen for ratepensionen allerede er, helt eller delvist, nået. Dette kan resultere i, at man indbetaler for meget”, siger Jeanette Kølbek.

For høje indbetalinger sker også ofte, hvis man har flere ratepensioner – fx både via arbejdsgiver og en privat ordning.

”Mange indbetaler til en ratepension gennem deres arbejdsgiver samtidig med, at de har en ratepension i eksempelvis banken. Her skal man også være opmærksom på, at de samlede indbetalinger ikke må overstige fradragsgrænsen, hvis man vil undgå at indbetale mere, end der gives fradrag for. Med gode intentioner om at styrke pensionsordningen, kan man altså i stedet pådrage sig en ærgerlig dobbeltbeskatning”, siger Jeanette Kølbek

Har du indbetalt over fradragsgrænsen?

Det første skridt er at tjekke din årsopgørelse på skat.dk/TastSelv. Hvis der er indbetalt for meget på ratepensionen, vil der være en meddelelse om det.

Du tre muligheder, hvis du har indbetalt for meget:

  1. Lad beløbet stå på ratepensionen og få skattefrie udbetalinger: Man kan udfylde en blanket med det beløb, som man ikke har fået fradrag for. Blanketten findes HER. Når man senere skal have udbetaling fra ratepensionen, er udbetalingen skattefri i det omfang, der ikke er opnået fradrag på indbetalingstidspunktet. Ingen forældelsesfrist gælder, så korrektion kan ske lang tilbage i tid. Kontakt Skattestyrelsen, hvis du ønsker denne løsning.
  2. Få det overskydende beløb udbetalt: Kontant din bank eller pensionsselskab, hvis du ønsker at få det for meget indbetalte beløb udbetalt.
  3. Overfør beløbet til en fradragsberettiget livrente: Husk, at der her gælder en genoptagelsesfrist. Ændringer vedr. 2021 skal ske senest 1. maj 2025. Kontant din bank eller pensionsselskab, hvis du ønsker at overføre beløbet til en livrente.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler