*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 4 min

Hvad sker der på boligmarkedet i 2024?

Vil du vide, hvad der sker med priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse i 2024? Så læs med her, hvor chefanalytiker og boligekspert Mira Lie Nielsen giver sit bud på udviklingen i det kommende år.

Nykredit

Det danske boligmarked er i god form. Så kort kan det siges. Det skyldes, at dansk økonomi generelt er stærk og i løbet af 2023 kom godt tilbage på sporet - bl.a. på grund af høj beskæftigelse, lavere inflation og højere lønninger via solide overenskomster. ”Og det giver altså en stærk købekraft til os danskere trods de ændringer, der sker i år, hvor de nye boligskatteregler er trådt i kraft,” siger Mira Lie Nielsen.

Når det er sagt, kommer boligskatterne overordnet set til at have forskellig effekt på huse og ejerlejligheder. Lad os se lidt nærmere på det.

Vil du blive klogere på boligskatter og ejendomsvurdering? Så læs mere her.

Huse: Mere ensartet prisstigning over hele landet

Huspriserne løftes af overgangen til de nye boligskatteregler, fordi skatten generelt set bliver sat ned på huse, og det påvirker huspriserne positivt. Og for en gangs skyld er det ikke huse i landets dyreste områder, som løber med alle gevinsterne. ”Vi vil formentlig se en mere ensartet prisstigning rundt om i landet. Overordnet forventer vi, at huspriserne stiger 2,4% i løbet af 2024, men det vil være på de ”almindelige” hushandler. For de dyreste huse forventer vi prisfald på grund af de nye boligskatter,” forklarer Mira Lie Nielsen.

Ejerlejligheder: Prisfald – særligt i København

Modsat huse så øges de samlede boligskatter for dem, der køber ejerlejligheder. ”Det vil i min optik medføre prisfald, selvom ejerlejlighedsmarkedet naturligvis også understøttes af det solide arbejdsmarked og lønstigninger,” siger Mira Lie Nielsen. Hun uddyber, at forventningen er, at prisfaldet særligt kommer til udtryk i København – her forventes priserne at falde knap 4% henover 2024. Og der vil være lejligheder, der skal endnu længere ned i pris, hvis en handel skal realiseres, da der er stor forskel på, hvor store skatterabatter de nuværende ejere har fået og dermed, hvor store skattestigninger der vil være for nye købere.

Sommerhuse: Intet brandudsalg lige om hjørnet

Vi forventer at se små prisfald og tæt på uændrede priser hen over 2024 for sommerhusmarkedet. Selvom der ikke er så mange handler med sommerhuse, er udbuddet af huse til salg fortsat meget lavt, og derfor holder sælgerne fast i priserne. Der er heller ikke så meget i forventningen til dansk økonomi, som tyder på, at brandudsalget på sommerhuse ligger lige om hjørnet. Sommerhusejerne er generelt velpolstrede, og skulle de opleve rentestigninger, kan huset fx lejes ud og give lidt indtægter. Det seneste år med højere renter har i hvert fald vist, at folk holder på deres sommerhuse, og det mener vi fortsætter i 2024.

Vi forventer generelt set, at boligerne med de største skattestigninger kun vil blive handlet i begrænset omfang., og derfor vil disse boliger ikke dominere de realiserede handelspriser.

Vil du have endnu flere aktuelle historier om boligmarkedet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev Bolignyt her.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel Bolig
23. september, 2024

Boligerne bliver mere værd i efteråret

Vi forventer stigende priser på både huse og ejerlejligheder i andet halvår af 2024. Det viser en dugfrisk boligprisprognose. Læs med og se, hvor meget boligerne i gennemsnit stiger i pris.
Artikel Bolig
19. september, 2024

Højere rente på F3- og F5-lån i 2025

Er du en af de 12.500 boligejere, der skal have ny rente på dit Tilpasningslån fra 1. januar 2025, er der god grund til at læse med her
Artikel Bolig
19. september, 2024

Boligejere med F-kort-lån får nyt rentetillæg næste år

18.000 boligejere med et Totalkreditlån skal have refinansieret obligationen bag deres F-kort-lån 1. januar 2025, og får derfor nyt rentetillæg fra næste år.