*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 4 min

Boligprognose: Huspriserne stiger – og det bliver de ved med

Den nyeste boligprisprognose er mere positiv end prognosen fra juli. Meget tyder på, at huspriserne vil stige i resten af 2023, og at de vil fortsætte opad stille og roligt de næste to år. Læs mere om forventningerne til boligmarkedet her.

Nykredit

Huspriserne stiger stille og roligt, som de har gjort siden andet kvartal i år. Og den tendens fortsætter.

”Vi forventer ikke længere, at huspriser vil falde over vinteren, men at den nuværende afmålte prisfremgang også vil præge resten af 2023, og at både 2024 og 2025 vil byde på fortsat stigende huspriser på landsplan,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at huspriserne på landsplan vil stige knap 1 procent i det resterende 2023 og yderligere 2,4 procent hen over 2024. Grunden til optimismen skal findes i stabile renter, udsigt til høje lønstigninger og at inflationen nærmer sig et normalt leje.

Se boligprisprognosen og den forventede udvikling for din region her.

De nye boligskatter påvirker priserne

Vi kommer ikke uden om igen at tale om de nye boligskatteregler, når vi ser på forventningerne til boligmarkedet. De spiller nemlig stadig en stor rolle.

Huspriserne løftes af overgangen til de nye boligskatteregler, som generelt sænker skatten på huse fra 2024. De største skattelettelser vil ses i landsdele med lavere priser, mens der kun vil være små eller ingen skattelettelser på huse i de dyrere områder.  Derfor forventer vi forholdsvis små forskelle i prisvæksten rundt omkring i landet.

Lejlighedspriserne falder

Mange, der køber lejlighed fra 2024, vil få en højere boligskat, og det vil forventeligt få lejlighedspriserne til at falde – også selvom lejlighedsmarkedet understøttes af de samme positive faktorer som på boligmarkedet generelt, det vil sige de stabile renter, udsigt til lønstigninger og normal inflation. Vi forventer, at prisen på lejligheder på landsplan falder med 2,5 procent hen over 2024. I København by forventer vi et større prisfald på 3,9 procent hen over 2024.

”Det er vigtigt at sige, at det forventede prisfald er et gennemsnit. Der vil være lejligheder, som skal betydeligt længere ned i pris, hvis en handel skal blive til noget. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor store skatterabatter de nuværende ejere har fået tildelt, og dermed hvor store skattestigninger der vil være for nye købere,” siger Mira Lie Nielsen.

Stor usikkerhed om udviklingen i København

Prognosen for København kommer dog med en vis usikkerhed.

”De seneste år har boligmarkedet i København udvist robusthed over for rentestigninger, og det mener vi også vil være tilfældet med overgangen til de nye boligskatter. Der er dog en væsentlig risiko for, at markedet i København reagerer mere negativt, end prognosen forudsiger,” siger Mira Lie Nilsen, og fortsætter:

”Boligbyrden er høj, og samtidig står mange boligejere fortsat over for en rentetilpasning med større rentebetalinger til følge. Sammen med de højere boligskatter kan dette medføre større prisfald end antaget.”

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel Bolig
23. september, 2024

Boligerne bliver mere værd i efteråret

Vi forventer stigende priser på både huse og ejerlejligheder i andet halvår af 2024. Det viser en dugfrisk boligprisprognose. Læs med og se, hvor meget boligerne i gennemsnit stiger i pris.
Artikel Bolig
19. september, 2024

Højere rente på F3- og F5-lån i 2025

Er du en af de 12.500 boligejere, der skal have ny rente på dit Tilpasningslån fra 1. januar 2025, er der god grund til at læse med her
Artikel Bolig
19. september, 2024

Boligejere med F-kort-lån får nyt rentetillæg næste år

18.000 boligejere med et Totalkreditlån skal have refinansieret obligationen bag deres F-kort-lån 1. januar 2025, og får derfor nyt rentetillæg fra næste år.