Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Privatøkonomi | 4 min

Måske du får mindre i pensionsudbetalinger i 2023?

2023 står for døren, og ser vi tilbage på 2022, har det været et udfordrende investeringsår. De negative afkast for 2022 kan få betydning for dine pensionsudbetalinger næste år.

Nykredit

Den globale økonomi, og ikke mindst investeringsmarkederne, har i 2022 været påvirket af stigende renter, inflation og høje energipriser. Er din pensionsopsparing investeret i værdipapirer, som fx aktier, obligationer, puljer eller investeringsforeninger, har du sandsynligvis oplevet fald i dine investeringer, og det påvirker også dine pensionsudbetalinger.

Har du en eller flere pensioner, som er under udbetaling, vil du højst sandsynligt få mindre udbetalt i 2023 end i 2022. Det gør du, da vi hvert år genberegner dine udbetalingsbeløb, ud fra hvor meget afkast din investering har givet. Når der er positive afkast, vil du det efterfølgende år forventeligt få mere udbetalt. Og når der er negative afkast, som der har været i 2022, vil du året efter forventeligt få mindre udbetalt.

Og står du foran at skulle begynde at få dine pensioner udbetalt i 2023, modtager du måske et lavere beløb, end du havde regnet med. Årsagen er altså dette års negative afkast på din investering.

Du kan forvente at modtage besked fra Nykredit om konkrete udbetalingsbeløb i januar 2023.

To vigtige budskaber, der mildner

Det er aldrig rart at se pensionsopsparingen blive mindre og udbetalingerne falde.

Her er det dog vigtigt, at du har disse to budskaber for øje:

  • De mindre pensionsudbetalinger er forventeligt for en periode
  • Din pensionsformue består af hele din økonomi

De mindre pensionsudbetalinger er forventeligt for en periode

Størstedelen af pensioner udbetales og bruges sjældent med det samme, da de fleste pensioner ofte udbetales over mange år. Derfor er det vigtigt, at du ser dine pensioner som en langsigtet opsparing – også selvom du måske snart skal på pension, eller allerede er gået på pension.

Er din pensionsopsparing investeret i værdipapirer, er det helt naturligt, at der løbende vil være udsving i værdien af den. Derfor anbefaler jeg altid, at du holder dig til din investeringsstrategi, og ikke begynder at sælge ud af investeringerne, fordi 2022 har været et udfordrede år. Historisk retter markederne sig igen og byder på positive afkast. Og selvom fortiden naturligvis ikke er en garanti for, hvad der sker i fremtiden, så er billedet altså ret entydigt, siger Jeanette Kølbek.

Opnår du et positivt afkast på din pensionsopsparing i 2023, vil dine løbende pensionsudbetalinger forventeligt blive højere næste år. Nedgangen i pensionsudbetalingerne er altså i det tilfælde kun for en kortere periode.

Din pensionsformue består af hele din økonomi

Uanset om du er tæt på pensionsalderen, gået på pension eller er ved at få udbetalt den sidste krone fra pensionsopsparingen, så er det altid vigtigt, at du betragter hele din økonomi som din pensionsformue.

Løbende indtægter

En anden indtægt, som pensionist, er folkepensionen. Den består af et grundbeløb og et tillæg, hvor tillæggets størrelse bl.a. bestemmes ud fra, hvor meget du får udbetalt fra din egne pensionsordning. Og får du mindre udbetalt fra din pensionsordning næste år, kan du sandsynligvis være berettiget til mere i folkepensionstillæg. Stigningen i folkepensionstillægget er ikke tilsvarende, men for de fleste, er det nok til fortsat at kunne dække leveomkostningerne, siger Jeanette Kølbek.

Andre indtægtskilder

Ud over de løbende indtægter, peger Jeanette Kølbek på følgende tre muligheder, du potentielt kan indregne i din formue.

  • Måske du har en fri opsparing som eksempelvis penge på en opsparingskonto eller investeret. Sådan en opsparing vil du kunne trække på, hvis du oplever, at din mindre pensionsudbetaling ikke er nok til at dække dine udgifter.
  • Skylder du ikke meget i din bolig, og betaler du fortsat af på gælden, så kan du overveje at pause eller stoppe med at afdrage. Det frigiver nogle penge hver eneste måned.
  • Trods faldende boligpriser i landet, er der mange steder fortsat store friværdier. Og er du en af dem, der fortsat har friværdi i boligen, så kan det være muligt at låne lidt i boligen, så du får mulighed for at ”spise af murstenene”

Ønsker du at høre mere om mulighederne for netop din økonomi, så tøv ikke med at kontakte din rådgiver. Vi står altid klar til at hjælpe dig.

Er du gået på pension og ønsker lidt mere luft i budgettet – så er her nogle råd til, hvad du bør overveje

8 gode råd til dig der er gået på pension

Sørg for at ændre forskudsopgørelsen 2023

Får du mindre udbetalt fra din private pensionsordning, så husk at ændre det på forskudsopgørelsen. Hver gang, du retter forskudsopgørelsen, beregner Udbetaling Danmark automatisk pensionen på ny. Og derfor er det vigtigt at lave ændringerne, så folkepensionen bliver sat op eller ned til det rette beløb.

Har du andre opsparinger, du kan trække på?

Måske har du en opsparing, du kan trække på i en periode, hvor husholdningsbudgettet er ekstra stramt. Hvis du ejer din bolig, er der måske mulighed for at aktivere en eventuel friværdi og belåne din bolig yderligere, så du på den måde får lidt flere penge mellem hænderne.

Har du mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet?

Overvej, om du skal tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis du har mulighed for det, kan det være en mulighed at begynde at arbejde igen i nogle timer om ugen, deltid eller fuldtid.

Nye modregningsregler på folkepension

Fra 2023 vil der ikke længere ske modregning af ægtefælle/samlevers arbejdsindkomstindtægt i folkepensionen. Det betyder, at den ene part kan gå på pension, mens den anden arbejder, uden at det går ud over folkepensionen. Og det kan give mere luft i budgettet.

Ældrechecken 2023 – måske du er berettiget?

Som folkepensionist kan du få op til 19.200 kr. før skat (2023) om året i ældrecheck. Betingelserne er, at du skal være gået fra som folkepensionist og bevilget folkepension senest pr. 1. januar 2023, din personlige tillægsprocent højere end nul og en likvid formue pr. 1. januar 2023, der er mindre end 95.800 kr. Læs alt om ældrechecken her

Der er vedtaget særlig hjælp målrettet udvalgte grupper. I januar 2023 får modtagere af ældrecheck også udbetalt en ekstra skattefri udbetaling på 2.500 kroner.

Hold fast i din investeringsstrategi

Pensionsopsparing er ofte en langsigtet opsparing – også selvom du er startet udbetaling. Når du investerer pensionen vil værdien af pensionsopsparingen have udsving, og trods negative afkast for 2022, skal du holde fast i din investeringsstrategi. Over en længere periode vil investeringerne give et positivt afkast, selvom der er bump på vejen.

Indefryse ejendomsskatten

Ejer du en bolig er det muligt at "indefryse" ejendomsskatten. Det betyder, at kommunen yder dig et lån til betaling af ejendomsskatten mod sikkerhed i din bolig. Du skal her være opmærksom på, at lånet ikke er gratis, og der løber renter på lånet. Fra 1. januar 2022 er renten 0,48 % og gælder også for lån, der er optaget tidligere.

Gennemgå omkostningerne – måske prioriteringerne har ændret sig?

”Hvad, der er sparet, er tjent” – derfor er det en god ide at gennemgå dine udgifter og se om du skære nogle af dem fra. Måske har dit forbrugsmønster og behov ændret sig, så du eksempelvis ikke længere har behov for en bil, ikke længere bruger streamingtjenesten eller andre abonnementer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler