Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 3 min

Venter du også på fjernvarme? Så brug ventetiden på at energioptimere

Opvarmer du din bolig med et pille- eller gasfyr? Mens du venter på fjernvarme kan det være en god idé at orientere sig om alternative varmekilder og energioptimering af boligen. Her er en guide til, hvad du kan gøre.

Nykredit

De europæiske gaslagre er fyldt godt op til vinteren, efterårsvejret har vist sig fra sin skånsomme side, og priserne er ved at stabilisere sig. Men for de danskere, der bruger et gas- eller pillefyr til at opvarme boligen, er varmeregningen stadig på et astronomisk højt niveau.

Det oplagte alternativ for de fleste husstande er at blive tilkoblet fjernvarmenettet, forklarer Kristian Havreballe, forretningsudviklingschef ved NRGi. Det er ikke blot en oplagt løsning for den enkelte borger, men også det mest optimale for samfundsøkonomien som helhed.

- Med fjernvarme kan vi masseproducere den varme, der er brug for på et givent tidspunkt. Det kan vi ikke på samme måde med andre grønne energikilder, hvor energien ikke kan merproduceres eller lagres, så vi også har strøm til de vindstille dage eller til når solen ikke skinner, siger Kristian Havreballe.

Overvej en varmepumpe – men tal først med en rådgiver

Fjernvarme er dog ikke en løsning for alle husstande. Dels fordi der kan gå flere år, før en bolig bliver tilsluttet det lokale fjernvarmeværk, og dels fordi, der kun bliver lagt fjernvarmeforbindelse de steder i landet, hvor det er en god forretning for fjernvarmeselskabet.

- Det betyder, at borgere med gas- eller pillefyr har en akut udfordring, fordi de ikke kan få løst problemet med deres dyre varmekilde på kort sigt. Her kan man fx overveje at installere en varmepumpe for at slippe for gassen, mens man venter på at blive tilkoblet fjernvarmen, siger Kristian Havreballe.

Det er dog et komplekst regnestykke at finde ud af, om en varmepumpe kan betale sig, da vi ikke kan vide, hvordan el- og gaspriserne udvikler sig i løbet af vinteren og i de kommende år. Dertil afhænger det også af, hvor mange år, man skal vente på at blive tilkoblet fjernvarmen.

Derfor anbefaler Kristian Havreballe, at man kontakter sin bankrådgiver for at undersøge, hvordan man kan finansiere et skifte væk fra gas- eller pillefyr. Dernæst bør man få fat i en uvildig energikonsulent, som kan besøge boligen og kigge på, hvad der kan laves af energiforbedringer, samt hvilke muligheder der findes for at skifte varmekilde.

Prøv vores nemme varmekildeberegner og se, hvad du kan spare ved at skifte varmekilde.

Farvel til gas- eller oliefyret? Få tilskud

Som kunde i Nykredit med et realkreditlån i Totalkredit kan du søge om at få et tilskud på 10.000 kr. fra Totalkredit, når du skal udskifte dit gamle gasfyr eller oliefyr til en varmepumpe. Se, om du kan ansøge om tilskuddet, her

Energiforbedringer, der ikke vælter privatøkonomien

Med et EnergiTjek kigger man netop på, hvad man kan gøre for at skifte boligens varmekilde, og hvad man kan gøre for at energioptimere boligen. Med andre ord giver et EnergiTjek dig overblik over, hvad du kan lave af forbedringer af boligen, hvad det vil koste, og hvilken effekt det vil give, hvis du eksempelvis indsætter nye vinduer med trelagsglas.

Som et indledende skridt kan du klikke ind på Energiberegneren, som giver et hurtigt overblik over, hvilke forbedringer dit hus kan gennemgå for at give nogle besparelser i dit varmeregnskab.

- Man kan ofte lave energiforbedringer, der ikke nødvendigvis vælter privatøkonomien, men som stadig har en positiv effekt på både varmeregningen og boligens CO2-aftryk. Det kan eksempelvis være i form af efterisolering eller udskiftning af boligens vinduer, siger Kristian Havreballe.

Finansiér din energirenovering med et Grønt BoligLån

Går du med planer om at energirenovere din bolig? Med Grønt Boliglån kan du få et attraktivt lån til energiforbedringer med en variabel rente.

Relaterede Artikler