Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Privatøkonomi | 3 min

Tjek din årsopgørelse: Her er de fradrag, du måske har glemt

Det kan godt betale sig at give dit private årsregnskab et grundigt tjek, hvis du ikke vil snyde dig selv for de fradrag, som du selv skal registrere.

Nykredit

Fra den 14. marts 2022 kan du se og rette i din årsopgørelse på skat.dk. Og det er der god grund til at gøre.

For selv om skat modtager langt de fleste informationer om dig automatisk - fx fra din bank og din arbejdsgiver - så er der en række fradrag, du selv skal registrere for at nyde godt af gevinsten. Derudover har der i 2021 været en række særlige forhold, der kan betyde, at din årsopgørelse kan se lidt anderledes ud, end den plejer.

Nykredits formueekspert Jeanette Kølbek har udpeget seks ting, du skal være særligt opmærksom på.

Seks ting, du skal være opmærksom på ved årsopgørelsen for 2021

1. Har du pendlet til arbejde?
Corona har betydet, at mange har arbejdet meget mere hjemme end normalt. Derfor fremgår befordringsfradraget ikke automatisk af årsopgørelsen for 2021, som det tidligere har gjort.

Har du pendlet på arbejde i løbet af 2021, skal du derfor selv tælle, hvor mange dage du har været på arbejde og beregne fradraget på baggrund af det. Hvis du har mere end 24 km. til og fra arbejde (over 12 km hver vej), kan du få et kørselsfradrag. Det var der 1,2 mio. danskere, der fik i 2020.

2. Har du fået fikset ting i hjemmet?
Mange danskerne har fået ordnet ting i hjemmet under corona-nedlukningen, og her skal man huske det forhøjede håndværker- og serviceydelsesfradrag.

I 2021 var der ekstraordinært mulighed for et håndværkerfradrag på op til 25.000 kr. pr. person for energirenoveringer og klimatilpasning af din bolig, samt 25.000 kr. for serviceydelser som vinduespudsning og rengøring. De to fradrag er nogle af dem, som danskerne har tendens til at glemme.

3. Har du fået udbetalt feriepenge, eller er du steget i løn?
I 2021 var der mulighed for at få udbetalt 2. halvdel af de indefrosne feriepenge, og det benyttede over 2 mio. danskere sig af.

Hvis du har gjort brug af muligheden, og du normalt betaler topskat, vil du formentlig få en restskat, da din skattepligtige løn forhøjes med det udbetalte beløb, og din trækprocent typisk er mindre end din marginalskat som topskatteyder. Har du fx fået 30.000 kr. udbetalt og kun betalt en trækprocent på 43% i stedet for en marginalskat på 52%, så skylder du 2.700 kr. i skat.

På samme vis kan der være behov for at regulere på din indtægt, hvis du har skiftet job, hvor du får en højere – eller lavere – løn end tidligere.  

4. Investerer du?
Så kan det være en god ide at tjekke din årsopgørelse, da du skal betale skat af eventuelle gevinster, ligesom tab kan trækkes fra.

Handler du ganske almindelige børsnoterede aktier og investeringsforeninger, har din bank siden 2010 automatisk indberettet dine køb og salg. Det samme gælder, hvis du har en aktiesparekonto. På den baggrund beregner Skattestyrelsen et forslag til gevinst eller tab. Men du skal selv kontrollere, at beregningen er korrekt på årsopgørelsen, og ellers justere den til.

Har du købt dine værdipapirer inden 2010, eller har du fx aktier opbevaret i et depot i udlandet, er der grund til at være ekstra opmærksom. Det samme gælder, hvis du ejer unoterede aktier, der ikke bliver handlet på et reguleret marked. Her skal du selv beregne gevinst eller tab, og indberette det på din årsopgørelse.

Nykredit indretter også køb og salg af obligationer, men du skal selv opgøre og indberette gevinster eller tab. 

5. Har du indbetalt for meget på ratepension?
Det er altid godt at læse det målrettede afsnit øverst på årsopgørelsen, der hedder ”Vær opmærksom på”.

Her kan der fx stå, hvis du har indsat for meget på din ratepension, og derfor ikke har fået fradrag for hele indbetalingen. Det vil reelt udløse dobbeltbeskatning af det beløb, som er indsat for meget, da du ikke får fradrag, men skal betale skat når beløbet udbetales i pensionsalderen.

Hvert år går 30.000 – 40.000 danskere glip af skattefradrag på den måde, og over de seneste fem år er der indbetalt 1,5 mia. kr. for meget på ratepensioner, hvor indbetaleren ikke har reageret, og dermed ikke får sit fradrag, og derfor skal betale dobbeltskat af pengene.

Løsningen er i dette tilfælde, at du kontakter din banken eller pensionsselskab, og får hjælp til enten at flytte pengene videre til en livrente, så du får dit fulde fradrag, eller får pengene tilbage på din lønkonto.

6. Har du givet bidrag til velgørende organisationer?
Det er ikke alle, der ved det, men du kan faktisk få et skattefradag, når du giver gaver eller bidrag til velgørende organisationer. Det er den velgørende organsation selv, der skal indberette dit bidrag, og derefter vil det fremgå af din årsopgørelse, hvis du har oplyst dit cpr-nr. i forbindelse med bidraget. I 2021 kan du få op til 17.000 kr. i fradrag, hvilket giver en skattebesparelse på ca. 4.420.
Du kan se listen over de godkendte foreninger her: Liste over godkendte foreninger - info.skat.dk

Giv også din forskudsopgørelse for 2022 et tjek

Når du alligevel er inde på skat.dk, er det en god ide at kaste et blik på forskudsopgørelsen for 2022 – fx hvis du har lagt lån om, eller du har fået et nyt job, hvor du får en anden løn.

Fakta om årsopgørelsen 2021

  • SKAT har lavet en fradragsvejleder, der kan hjælpe dig med at tjekke, om du har husket alle dine fradrag. Du kan finde den her: SKAT - find dine fradrag. Du kan rette i din årsopgørelse frem til 1. maj.
  • Skal du have penge tilbage, kan du glæde dig til den 8. april, hvor udbetalingerne starter.
  • Årsopgørelsen dannes hvert år på baggrund af omkring 170 millioner oplysninger, som Skattestyrelsen modtager fra arbejdsgivere, banker, pensionsselskaber m.v. Det betyder, at Skattestyrelsen automatisk får langt de fleste oplysninger til årsopgørelsen. Normalt er der derfor kun omkring 20 procent af borgerne, der skal rette eller tilføje noget, når de får årsopgørelsen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler