Video
Bolig
|
4 min
Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2022
Boligmarkedet puster ud, sommerhuskøberne begynder at sige nej, og de kommende ejendomsvurderinger og boligskatter begynder så småt at rykke ved priserne. Kig med i krystalkuglen, når vi ser ind i 2022.
Det har ikke været et nemt job at være spåkone de seneste år, når det har handlet om boligmarkedets udvikling. Corona har pustet til allerede eksisterede tendenser og vendt op og ned på andre. Alligevel vover vi pelsen og kigger ind i 2022.
Hvad har 2022 med i bagagen?
For at forstå 2022, må vi starte med at se tilbage på året, der gik. 2021 blev den foreløbige kulmination på knap to år med usædvanligt høj aktivitet på boligmarkedet.
En ny rekord på boligmarkedet blev sat i første kvartal af 2021, da der blev foretaget det højeste antal bolighandler i løbet af et kvartal, siden Danmarks Statistik begyndte at indsamle bolighandelstal i 1992. Samtidig steg priserne mere, end vi har set i 15 år.
“Boligmarkedet har klaret sig utroligt godt gennem de seneste to år med corona. Man fristes til at sige, at når danskerne ikke kunne flyve ud i verden, så fik de boligmarkedet til at flyve i stedet,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.
2022 bliver en blød landing
Men allerede nu er afdæmpningen på boligmarkedet i gang, og det vil fortsætte ind i 2022, vurderer Nykredits boligøkonom.
“Det ser ud til, at det højtflyvende marked daler mod en blød landing med gradvist aftagende prisvækst, men ikke nogen større prisfald. Handelsaktiviteten er faldet med 30 pct. siden toppen i marts, men er stadigvæk historisk høj,” fortæller Mira Lie Nielsen og tilføjer:
“Vi ser også, at køberne får større afslag i prisen, og at priserne ikke stiger med samme fart som før. Huspriserne er kun steget med 1,8 pct. i 3. kvartal sammenlignet med 4 pct. i starten af året.”
I 2022 forventer vi moderate prisstigninger på landsplan med 2,2 pct. på huse og 1,9 pct. på ejerlejligheder, og at det vil være jævnt fordelt i hele landet.
Udover en generel afdæmpning på markedet spiller det også ind på prisforventningerne næste år, at renterne er stigende, om end fra lave niveauer.
“Vi ser formentlig ind i rentestigninger i 2022, og dermed øges låneomkostningen. Derfor vil boligkøbere ikke kunne betale det samme for et hus som tidligere, og så falder priserne ,” fortæller Mira Lie Nielsen.
Sommerhuskøbere begynder at sige nej tak
Også det danske sommerhusmarked er på vej mod mere normale tilstande, efter at det eksploderede under coronapandemien, hvor danskerne i højere grad kiggede ind i sommerferier, der skulle holdes under hjemlige himmelstrøg.
“Fra maj 2020 til maj 2021 steg priserne hele 26 pct., men de seneste tre måneder er priserne faldet igen med 1,3 pct., og der er handlet færre sommerhuse. Den tendens tror jeg vil fortsætte nogen tid endnu, da det akutte behov er aftaget, og priserne er kommet op et sted, hvor flere købere siger nej tak,” beretter Mira Lie Nielsen.
Ser vi i krystalkuglen, forventer vi, at sommerhuspriserne næste år vil falde 2,7 pct. på landsplan.
Kommende boligskat påvirker priserne allerede i 2022
Kigger vi lidt længere frem i tiden, er der også betydelige ændringer på boligmarkedet på vej.
Nye ejendomsvurderinger og en ny boligskat fra 2024 vil få betydning for prisudviklingen på det danske boligmarked allerede i 2022, vurderer Mira Lie Nielsen.
“De første 50.000 nye 2020-ejendomsvurderinger er nu udsendt, og det tyder på, at udrulningen, der har været udskudt flere gange, nu kører efter planen. De nye boligskatter kan få betydeligt effekt på boligpriserne. Som udgangspunkt vil skatterne generelt stige på ejerlejligheder, men falde på huse,” fortæller boligøkonomen og fortsætter:
“Vi forventer, at ejerlejligheder kommer til at tage et lille fald i pris 2023 på samlet 0,4 pct., men faldet vil formentlig fortsætte i 2024. Med husene er det lige omvendt. Her forventer vi, at priserne vil stige 3,1 pct. på landsplan i 2023. Disse forventninger er værd at have i baghovedet, hvis man skal på boligjagt i 2022.”