Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Video Bolig | 5 min

Boligprisprognose: Genåbning vil lægge dæmper på prisstigningerne

Højt tempo og store prisstigninger har præget boligmarkedet i starten af 2021. Men genåbningen af samfundet kommer til at dæmpe aktiviteten og prisstigningerne allerede i år, forventer boligøkonom Mira Lie Nielsen.

2021 kommer efter alt at dømme til at byde på de største stigninger i boligpriserne siden 2004.

I sin nyeste boligprisprognose forventer boligøkonom Mira Lie Nielsen, at salgsprisen for et gennemsnitligt hus på landsplan i 2021 vil være 9,4 pct. højere end i 2020. En gennemsnitlig ejerlejlighed stiger med 10,3 pct., mens tallet for sommerhuse lyder på hele 12 pct.

Men når det kommer til prisudviklingen, vil vi allerede senere i år og næste år komme tilbage til et mere normaliseret boligmarked, mener Mira Lie Nielsen.

”Boligmarkedet har vist sig at trives godt under nedlukningsperioderne. Nu er store dele af samfundet genåbnet, og flere og flere vender tilbage til en mere normal hverdag. Vi forventer, at det vil give danskerne noget andet at fokusere på samt noget andet at bruge penge på. Vi har faktisk allerede set de første, spæde tegn på det i tallene for boligmarkedet”.

Færre handler bolig

Over en bred kam faldt antallet af solgte boliger nemlig fra marts til april i år. Salget af huse faldt 17 pct., salget af ejerlejligheder faldt 22 pct., mens sommerhussalget var 18 pct. lavere end i marts.

”Det viser, at danskernes boligkøbsfest så småt er begyndt at aftage, og vi forventer også faldende prisstigninger gennem resten af året. Og i 2022 forventer vi prisstigninger på 2,4 pct. for huse på landsplan og 2,2 pct. for ejerlejligheder,” siger Mira Lie Nielsen.

Vi har set i år og sidste år, at den høje aktivitet og de mange handler har skabt noget liv på boligmarkedet i mange udkantsområder. Der er flere handler og højere prisstigninger, og det har været længe ventet og efterspurgt i udkantsområderne,
Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Boligbyrde stiger fra lavt niveau

Den høje fart på boligmarkedet har fået debatten om prisstigninger til at blusse op og skabt en bekymring for, at boligmarkedet er ved at løbe løbsk.

”Vi mener, at risikoen er til stede, men det er ikke sket endnu,” understreger Mira Lie Nielsen og underbygger det med udviklingen i det, man kalder boligbyrden. Det er et udtryk, der dækker over den andel af indkomsten, der går til boligudgifter såsom rentebetalinger.

”Udgangspunktet lige før coronapandemien var, at et gennemsnitligt dansk hus faktisk var billigt i historisk kontekst, fordi boligbyrden havde været faldende gennem flere år,” siger Mira Lie Nielsen og fortsætter:

”Det er først efter rentestigningerne her i begyndelsen af 2021 samt det seneste års høje prisstigninger, at boligbyrden er kommet op på det niveau, den havde i perioden 2015 til 2019 – altså før coronapandemien. Så selv efter den seneste udvikling er huse på landsplan ikke dyre i historisk kontekst.”

Liv i udkantsområder

Det er hovedstadsområdet og de større byer, der ser de største prisstigninger på både huse og ejerlejligheder i år.

Men det spreder sig som ringe i vandet til de dele af Danmark, hvor tempoet på boligmarkedet – både i forhold til handler og prisudvikling – gennem mange år har været meget lavt.

”Vi har set i år og sidste år, at den høje aktivitet og de mange handler har skabt noget liv på boligmarkedet i mange udkantsområder. Der er flere handler og højere prisstigninger, og det har været længe ventet og efterspurgt i udkantsområderne,” siger Mira Lie Nielsen.

Du kan se hele prognosen og udviklingen for din region her:
Boligprisprognose maj 2021

Relaterede Artikler