Boligkøb

Lån med eller uden afdrag

Når du skal købe bolig med et realkreditlån eller banklån, kan du overveje et afdragsfrit lån. Det kan give dig mere luft i budgettet.

Hvad er et afdragsfrit lån?

Det er et lån, hvor du i en periode kan sætte dine afdrag på pause – normalt i op til 10 år sammenlagt, men hvis du har nok friværdi, kan du få et lån, hvor du slet ikke betaler afdrag i helt op til 30 år. I de afdragsfri perioder betaler du kun rente og bidrag, men du skal være opmærksom på, at afdragsfriheden ikke påvirker det tidspunkt, hvor dit lån skal være betalt tilbage. Så hvis du fx har et 30-årigt lån og vælger at springe afdragene over i sammenlagt 10 år, har du kun 20 år at betale lånet tilbage i.

Skal jeg vælge lån med eller uden afdrag?

Lån med afdrag: Hvis du vælger et lån med afdrag, betyder det, at du betaler af på din gæld. Dvs., at din gæld bliver mindre og mindre, termin for termin. Det kalder man også 'at spare op i sin bolig'. Du betaler en lavere bidragssats på dette lån end på et lån uden afdrag.

Lån uden afdrag: Hvis du vælger et lån uden afdrag, betyder det, at du i en eller flere perioder ikke betaler af på din gæld, men kun betaler rente og bidragssats. Denne type lån kaldes for et 'afdragsfrit lån'. Du bliver ved med at skylde det samme på lånet i hele den afdragsfrie periode. Når perioden udløber, stiger din ydelse mærk-bart, fordi du nu skal til at betale lånet tilbage.

Fordele og ulemper ved afdragsfrihed

Der er både fordele og ulemper ved afdragsfrihed. Her får du et overblik:

Fordele: Helt overordnet får du den tryghed, at dit lån er fleksibelt, hvis du får brug for luft i budgettet. Fordelene er bl.a.:

  • Vi blander os ikke i, hvad du bruger pengene til
  • Hvis du står uden arbejde, kan en pause fra afdragene være forudsætningen for, at økonomien hænger sammen
  • Afdragsfrihed betyder, at du har mulighed for at vælge afdragsfrihed, men ikke, at du skal. Hvis det passer godt til din økonomi at betale afdrag i hele lånets løbetid, er det nemlig typisk en fordel for dig. Din rente- og bidragsbetaling bliver nemlig mindre og mindre, efterhånden som du betaler lånet tilbage.

Ulemper: Helt overordnet skal du være opmærksom på, at afdragsfriheden har sin "pris". Du skal bl.a. være indstillet på disse særlige omstændigheder:

  • Din gæld ændrer sig ikke, mens du holder pause fra afdragene. Det betyder, at du skal betale gæl-den tilbage på kortere tid, og derfor stiger dit afdrag, når afdragsfriheden udløber.
  • Mens du holder pause fra afdragene, betaler du fortsat rente og bidrag. Det betyder, at du samlet set bruger flere penge på rente og bidrag i lånets løbetid, end hvis du ikke havde valgt en eller flere perioder med afdragsfrihed. Lånet bliver altså samlet set dyrere for dig.

Afdragsfrihed – hvorfor?

Væk med den dyre gæld: Det kan være en god idé at tage en pause fra realkredit-afdragene for at betale tilbage på anden – dyrere – gæld.

Luft i økonomien: Nogle perioder i dit liv er dyrere end andre. Her kan en pause fra afdragene give den ekstra luft, du har brug for. Og hvis der pludselig mangler en lønindtægt i et år eller fem, kan det være en stor hjælp at skrue helt ned for boligudgifterne.

Boost pensionen: Hold en pause fra afdragsbetalingen, hvis din pensionsopsparing trænger til at vokse sig større. Eller tage en periode uden afdrag, hvis du er pensionist og ser ind i en periode, hvor økonomien er lidt trængt.

Kontakt os

Vil du have rådgivning i forhold til, om du skal vælge lån med eller uden afdragsfrihed? Så kontakt din rådgiver i netbanken til en snak om dine muligheder.

Har du ikke en rådgiver kan du ringe til os på 70 10 90 00 eller udfylde vores kontaktformular nedenfor, så vender vi retur til dig hurtigst muligt.

Kom godt videre