Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Erhverv | 4 min

Kig i krystalkuglen for dansk erhvervsliv 2021

Hvem får succes i 2021, hvad skal der til for at klare sig igennem, og hvilke tendenser kommer vi til at se i dansk erhvervsliv? Cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen giver sit bud på, hvad vi kan forvente os af 2021.

Nykredit

2021 startede, hvor vi slap i 2020: Med restriktioner og nedlukning. Men med varmere vejr og vacciner i sigte, kan vi forvente en drejning, og det vil også påvirke danske virksomheder i 2021. Vi har sat Nykredits cheføkonom Troels Kromand Danielsen i den varme stol og bedt ham se ind i fremtiden for året, der kommer.

Hvordan tror du, danske virksomheder generelt kommer til at klare sig igennem det nye år?

I starten af året, hvor der stadig er restriktioner, er der jo noget modvind. Men selv om restriktionerne på papiret ser strammere ud end i foråret 2020, så ser det ikke ud til at ramme økonomien lige så hårdt. Det er der tre grunde til.

For det første er situationen ikke så ny og ukendt. Der er langt større vished om, at forbrugslysten er til stede efter genåbningen. Mange erhvervsdrivende har forberedt sig – fx skaleret op på nethandelen.

For det andet er hjælpepakkerne genindført og heller ikke de er ukendte. Det giver større ro for mange at drive forretning i.

For det tredje er fremstillingssektoren i udlandet ikke lukket ned i samme omfang som i foråret, og derfor rammes eksporten slet ikke i samme grad. Endelig er de tre første måneder af året den periode på året, hvor økonomien generelt sæsonmæssigt er mest nede i gear. Det tager også lidt af toppen af skaden.

Løfter man blikket fra årets første måneder, er udsigterne for dansk økonomi grundlæggende gode med udrulningen af vaccinen mod covid-19 både herhjemme og i udlandet.
Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit

Men løfter man blikket fra årets første måneder, er udsigterne for dansk økonomi grundlæggende gode med udrulningen af vaccinen mod covid-19 både herhjemme og i udlandet. Og faktisk bedre end i efteråret, hvor der endnu ikke var godkendte vacciner. Men den positive udvikling er under forudsætning af, at opblussen af smitten kan holdes i ave, så restriktionerne gradvist kan ophæves frem mod udgangen af februar eller midten af marts.

Hvilke brancher får medvind, og hvilke modvind?

Detailhandelen er i den grad gået i vejret, og vareproducerende og -sælgende erhverv nyder godt af coronakrisen. Det gør de digitale services, der erstatter noget af den fysiske servicesektor også, fx online træning. Også byggebranchen nyder godt at, at folk bruger tiden til at sætte gang i projekter på huset mv. Der er mere gang i byggesektoren nu end før coronakrisen.

Serviceerhvervene har det til gengæld svært. Mange er ramt på efterspørgslen eller har begrænset mulighed for at producere, fx cafeer og nedlukkede natklubber.

Vil vi se mange konkurser i 2021?

Det tror jeg ikke. De mange hjælpepakker har hjulpet især små virksomheder på likviditeten, hvor omsætningen er gået stærkt ned eller helt forsvundet. Men det er alt andet lige sværere at klare sig som lille virksomhed kontra større, som har en større og mere diversificeret kundebase, der gør det lettere fx at få hjælp i banken, indtil hjælpepakkerne kommer i gang. De er jo nok også lidt mere polstrede. Ikke desto mindre har vi jo set ganske få konkurser sidste år på trods af (eller på grund af) coronakrisen.

De fleste virksomheder har betalt moms og a-skat uden problemer siden september sidste år, de har masser af penge i banken, og de efterspørger banklån i mindre grad end tidligere.
Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit

Der kan dog komme lidt flere konkurser i år, fx når de sidste udskudte betalinger skal falde. Men de fleste virksomheder har betalt moms og a-skat uden problemer siden september sidste år, de har masser af penge i banken, og de efterspørger banklån i mindre grad end tidligere. Det lugter ikke af kommende konkursbølge for mig, som for alvor truer muligheden for at komme på fode igen efter pandemien.

Får restaurations- og turistbranchen et comeback i 2021?

Ja og nej. Hvis vaccinerne er effektive, og vi får dem hurtigt, vil vi hurtigere komme tilbage til mere normale tilstande, der vil give mulighed for større indtjening i fx restauranter. Til gengæld tror jeg ikke, at vi skal sætte næsen op efter en normalisering af turisterne, der kommer til Danmark. Så der kommer til at mangle lidt i kassen – noget, som ferierende danskere næppe helt kommer til at opveje.

Der er ikke gang i rejsesalget i Danmark, så det er der jo nok heller ikke i udlandet. Det kan uden tvivl komme igen, ja – men turismen er noget af det, jeg tror kommer tilbage som det seneste. Kombineret med større klimabevidsthed kan rejsebranchen godt gøre sig klar til en eller anden form for omstilling.

Der er en tydelig forbrugslyst både blandt danskere og i udlandet. Så hvis man har et produkt, der kan justeres til den digitale verden, så er det med at komme i gang.
Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit

Hvad vil være vigtigt for at kunne klare sig igennem 2021 som virksomhed?

Det samme som i alle år: omstillingsparathed. Der er en tydelig forbrugslyst både blandt danskere og i udlandet. Så hvis man har et produkt, der kan justeres til den digitale verden, så er det med at komme i gang. Og hvis man er presset, skal man have godt styr på sin finansiering.

Relaterede Artikler