Hvilken type bolig skal jeg vælge?

Hvilken type bolig skal vi vælge?

En af de store beslutninger du skal træffe som boligkøber er, hvilken type bolig du ønsker at bo i. Det er særligt vigtigt at overveje, om boligen skal være et hus eller en lejlighed, og om du er til ejer- eller andelsbolig.

Et boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger, du skal træffe i dit liv, så det er vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig og din økonomiske situation. Det handler ikke kun om, hvilken bolig du har råd til at købe, men også om hvilket liv, du gerne vil leve i den. 

Andel

Andelsboliger finansieres typisk med et banklån med variabel rente. Selve lånerenten er ofte lidt dyrere end et realkreditlån. Udover afdrag på banklånet betaler du en boligafgift til andelsforeningen. Størrelsen på boligafgiften afhænger b.la. af foreningens lån.

Du bliver medlem af en andelsboligforening, hvor alle medlemmerne står for den ydre vedligeholdelse af ejendommen i fællesskab, mens du selv har stor indfyldelse på og står for indretning og vedligeholdes af selve lejligheden.

Hus og ejerlejlighed

Giver dig mulighed for at finansiere størstedelen af boligen med realkreditlån, som typisk er billigere end banklån, og der er flere låntyper at vælge imellem. Realkreditlånet giver dig også mulighed for at lægge lånet om, hvis fx renten ændrer sig.

Når du afdrager på dit relkreditlån får du en opsparing - også kaldet friværdi, som du kan bruge til at realisere nogle af dine drømme – fx renovere din bolig eller købe en ny bil. Størrelsen af opsparingen vil dog være afhængig af prisudviklingen på boligmarkedet.

Vælger du at købe et hus, står du selv for al vedligeholdelse - både ude og inde, og der er flere udgifter til eksempelvis ejendomsskat, hsuforsikring og forbrugsafgifter. Til gengæld bestemmer du selv, hvordan huset skal indrettes.

Vælger du at købe en ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for al den ydre vedligeholdese af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indretning.

Månedsøkonomi og budget

Du ved måske, hvor meget du kan købe for, hvor du skal bo, og hvilken boligtype du vil bo i. Der er nok ikke nogle valg, der påvirker din månedlige økonomi i samme grad, som valget af bolig. Derfor er det også vigtigt at have et overblik over den samlede økonomi.

Kom godt videre

BoligOpsparing

Spar op til din drømmebolig med en BoligOpsparing og få bonusrente af din opsparing.

Hvad kan du købe bolig for?

Lav en hurtig og vejledende beregning på, hvor meget din nye bolig må koste, inden du går på jagt efter drømmeboligen.

BoligLån

Du kan bruge et Nykredit BoligLån præcis som du vil, hvad end du ønsker finansiering af boligen, et nyt køkken, bad eller bil, uddannelse, orlov eller en rejse.